Читај ми!

Председнички избори у Словачкој

Завршен први круг избора за председника Словачке. За место шефа државе борило се 14 кандидата. Солидна излазност. Највеће изгледе за победу има актуелни премијер Роберт Фицо, показују предизборне анкете.

Први круг избора за председника Словачке на коме се не очекује да реши ко ће од 14 кандидата у јуну наследити садашњег председника Ивана Гашпарович када му истекне други мандат, завршен је данас уз солидан одзив бирача.

Анкете расположења бирача пред изборе сигуран пролаз у други круг избора 29. марта дају садашњем премијеру Роберту Фицу, лидеру странке СМЕР, док ће његов противкандидат бити познат сутра пре подне, када Централна изборна комисија саопшти званичне резултате.

Шансе да с премијером Фицом уђе у други круг имају четворица кандидата, а предизборне анкете највеће шансе дају милионеру и филантропу без политичког искуства Андреју Киски који је богатство стекао у финансијском сектору.

Најмање подршке социјалдемократски премијер Фицо има традиционално у престоници Братислави, која је и на парламентарним изборима гласала другачије од остатка земље, за опозициону десницу.

Ови четврти директни председнички избори од 1999. године када су Словаци добили шансу да сами бирају шефа државе могу у другом кругу да се претворе у својеврсни референдум о једнопартијској влади Фицовог СМЕР-а.

Четворица најјачих противкандидата договорила су се пред изборе да ће препоручити својим бирачима да гласају за било кога ко од њих прође други круг.

Опозиција је упозорила да би избором Фица за председника странка СМЕР добила монопол на власт пошто би јој припадале све највише уставне функције у држави.

Незванични резултати после пребројавања гласова од 4,3 милиона бирача који су данас изашли на изборе биће познати током ноћи, а званичне ће сутра пре подне саопштити Централна изборна комисија.

Централна изборна комисија проценила је данас на гласање изашао солидан број бирача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се