Читај ми!

Кетрин Ештон у Ирану

У Техаран допутовала Кетрин Ештон, која ће са иранским званичницима разговарати о обнови односа између Ирана и ЕУ као и о нуклеарним питањима.

Шефица дипломатије Европске уније Кетрин Ештон стигла је у Техеран у прву посету неког високог званичника Уније од 2008. године, јавили су локални медији. 

Ештон треба да разговара о обнови односа између Ирана и ЕУ као и о нуклеарним питањима. Она ће од сутра имати разговоре са иранским председником Хасаном Роханијем, председником парламента Алијем Лариџанијем и шефом дипломатије Мохамадом Џавадом Зарифом.

Ирански медији наводе да је долазак високе представнице знак нормализације иранских односа са Европом после осам година напетости за време Роханијевог претходника, председника Махмуда Ахмадинеџада. 

Кетрин Ештон је на аеродрому дочекао заменик министра спољних послова Абас Арагши, преноси званична новинска агенција Ирна. 

Она вечерас треба да се састане са представницима цивилног друштва, углавном женама, поводом Међународног дана жена, 8. марта, рекао је агенцији АФП један извор близак европској делегацији. 

Ова посета уследила је после отопљавања односа између Ирана и западних земаља после избора умереног председника Хасана Роханија и после постизања привременог споразума 24. новембра између Ирана и великих сила за решење иранске нуклеарне кризе.

Кетрин Ештон води групу од шест земаља - САД, Британија, Француска, Русија, Кина и Немачка - која преговара са Ираном око његовог спорног нуклеарног програма.

Иран је у новембру постигао привремени споразум са светским силама у да ограничи свој нуклеарни програм у замену за ублажавање санкција.

Преговори о коначном споразуму су у току.

Две стране учествују у тешким преговорима да се договоре о коначном споразуму којим ће се то питање дефнитивно решити.

Ештонова ће у понедељак посетити историјски град Исфахан.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво