Читај ми!

Украjина, рат нерава и дипломатиjе

Проруски војници напустили украјинску базу код Севастопоља коју су претходно заузели. Постављени бетонски зид и минско поље према континенталном делу Украјине. Нови протести на истоку Украјине. Вашингтон процењује да је око 20 хиљада руских војника на Криму, док Украјина тврди да их има чак 30 хиљада.

21.50 - Генерални конзулат Пољске обуставља активности у Севастопољу, саопштило пољско Министарство иностраних послова и позвало пољске грађане да напусте Крим.

20.40 - Државни секретар САД Џон Кери рекао руском колеги Сергеју Лаврову да ће било какав корак Русије ка анексији Крима затворити врата дипломатији, преноси Ројтерс

19.40 - У Симферопољу основана прва чета оружаних снага Аутономне Републике Крим, јавља АП. 

19.10 - Авион украјинске граничне патроле нашао се на удару ватре док је летео око 1.000 метара близу административне границе са Кримом, саопштила је гранична служба. 

18.40 - Председници Француске и САД Франсоа Оланд и Барак Обама упозорили да би против Русије могле да се примене "нове мере" уколико се не оствари напредак у смиривању кризе у Украјини, саопштено из Оландове канцеларије.

16.30 - Више од 5.000 људи окупило се испред зграде регионалне управе у Харкову, протестуjући против владе у Kиjеву и тражећи референдум за ширу аутономиjу. Демонстранти су узвикивали "Помози нам, Русиjо!" и "Устани, Харкове!", преноси Итар-Tас.

15.50 - Проруске снаге трећи дан за редом спречиле посматрачку мисију ОЕБС-а да уђе на Крим преко контролног пункта Армјанск, јавља репортер АП-а. 

14.11 - Американци су седам до десет дана унапред имали информације у кретању руских трупа, које су претходиле заузимању Крима, рекао Најкл Флин, шеф одбрамбено-обавештајне агенције. 

13.45 - Москва разматра могућност замрзавања америчких војних инспекција њених стратешких постројења, као реакција на одлуку САД да прекину војну сарадњу, преносе руске агенције. 

10.53 - Проруски активисти демонстрирали у источној Украјини, након што је Москва запретила да ће прекинути испоруку гаса, преноси Танјуг

9.30 - Санкције САД против Русије имаће ефекат "бумеранга", поручио руски шеф дипломатије Сергеј Лавров Џону Керију, преноси Раша тудеј.

Група наоружаних људи повукла се ноћас из украјинске базе код Севастопоља, коју је претходно заузела. Како преносе агенције, реч је о 30 до 40 проруских војника, а цео догађај је прошао без иједног испаљеног метка.

Како преноси Интерфакс Украјина, проруске снаге најпре су камионом пробиле ограду базе Јухарњи, а потом је заузеле, захтевајући од украјинских снага да се предају.

Украјински медији су навели да се део њихових војника склонио у бункер.

Данима се нагађа колико тачно руских војника има на Криму. Вашингтон процењује да их је око 20 хиљада, док Украјина тврди да их има чак 30 хиљада.

РТС је добио ексклузивне снимке из Чонгара, места на граници Кримског полуострва, на којима се виде проруски војници који су поставили бетонски зид и минско поље према континенталном делу Украјине.

Проруски активисти поново су данас демонстрирали у источној Украјини, упоришту свргнутог председника Виктора Јануковича, након што је Москва запретила да ће прекинути испоруку гаса тој земљи.

Активисти, који протестују 24 сата на Лењиновом тргу у центру Доњецка, под совјетском заставом са златним српом и чекићем, траже расписивање референдума о независности попут референдума који се на Криму одржава 16. марта.

Слични протести одржавају се и у оближњим градовима као што су Харков и Дњепропетровск у којима се такође говори руски.

На згради владе у Доњецку вијоре се и руска и украјинска застава након што су у њу прошле седмице упадали и проруски и проевропски гневни демонстранти, наводи АФП.

Вашингтон је увео забрану издавања виза и замрзнуо имовину високих руских званичника одговорних за понашање Русије у Украјини.

И ЕУ је запретила пооштравањем економских санкција против Русије ако одмах не почне преговоре са Украјином.

Међутим, руски министар спољњих послова Сергеј Лавров рекао је америчком државном секретару Џону Керију да би се казнене мере против Москве вратиле Вашингтону као "бумеранг".

Руско министарство спољњих послова је, такође, упозорило земље ЕУ да су санкције мач са две оштрице који би могао нанети штету трговинским партнерима Русије.

У међувремену, око 300.000 припадника муслиманске мањине турског порекла на Криму, кримских Татара, не жели да се Крим отцепи од Украјине, пише Дојче веле, и указује на њихов велики страх од руске интервенције и да зато траже помоћ Турске.

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво