Читај ми!

Ал Каида: Не борите се против хришћана

Муслиманско становништво Египта не треба да се бори против хришћана, већ да се усредсреди на борбу против прелазних власти, поручио вођа Ал Каиде Ајман eл Завахри. У интересу муслимана да се усредсреде на борбу против американизованог пуча генерала ел Сисија, каже ел Завахри.

Вођа Ал Каиде Ајман eл Завахри рекао је да већинско муслиманско становништво Египта не треба да се бори против хришћана, већ да се усредсреди на борбу против прелазних власти, подржаних војском која је летос збацила исламистичког председника државе Мухамеда Мурсија.

Ово је редак случај да ел Завахри иступа у одбрану хришћана, који су углавном подржали војни пуч, изведен у време великих демонстрација против Мурсија.

После пуча од 3. јула 2013, уследио је читав низ насилничких аката против египатских хришћана, Копта.

У аудио-поруци, објављеној преко сајтова екстремиста наводи Асошиејтед прес, ел Завахри је рекао да није у интересу муслимана да се сукобе с хришћанима, јер, како је објаснио, треба да се усредсреде на борбу против "американизованог пуча" генерала Абдела Фатаха ел Сисија и "успостављање исламске владе".

Ел Сиси је министар одбране који је збацио Мурсија пошто су милиони Египћана затражили председников одлазак са власти, а патријарх Коптске цркве је подржао пуч.

"Не смемо улазити у рат с хришћанима и тиме пружати изговор Западу да окриве муслимане, што се раније дешавало", рекао је ел Завахри.

Вођа Ал Каиде обрушио се на ел Сисија веома запаљивим речником, рекавши да је он исти као припадници војног естаблишмента који је владао Египтом у протеклих шест деценија.

"Он је плаћеник, американизована луткица, уљез, издајица и грешник са историјом улизивачког понашања", рекао је ел Завахри.

Он је, међутим, напао и Мурсија, оптуживши га да је сарађивао са секуларним Египћанима и да се предао Американцима тиме што је признао споразуме које је Египат за време претходне власти склопио са Израелом.

Према ел Завахријевим речима, то је био главни разлог Мурсијевог пада.

Ел Завахри је позвао житеље Синајског полуострва да подрже Палестинце у суседном Појасу Газе и помогну да се разбије "опсада коју је успоставио ел Сиси".

У вези са Сиријом, изјавио је: "Америка је добила оно што је хтела: заштитила је Израел од Асадовог хемијског оружја, а заузврат ће морати да жмури на његове злочине".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара