Читај ми!

Женева, без договора о сукобу у Сирији

Завршен кратак сусрет представника сиријске опозиције и власти у Дамаску. На скупу у Женеви говорио само посреденик УН Лахдар Брахими, делегације избегле међусобни контакт. Поподне разговор о хуманитарним питањима.

Сиријске зараћене стране данас су одржале први састанак у истој просторији, у присуству међународног посредника Лахдара Брахимија, а разговор би требало да наставе после подне.

Циљ женевских преговора је да се оконча готово трогодишњи конфликт у Сирији, у коме је погинуло 130.000 људи, док је више од трећне од укупно 22 милиона становника морало да напусти своје домове, наводи Ројтерс.

"Прва сесија је завршена - Брахими је говорио 30 минута, а нико од делегата није рекао ништа", изјавио је после састанка представник опозиције Анас ел Абдах.

Две стране су у просторију за преговоре ушле и изашле на различита врата, а поново би требало да се састану данас у 16 сати да би преговарале о хуманитарним питањима, саопштио је Абдах.

Он је додао да је Брахими делегатима рекао да ће прва два дана преговора бити усредсређена на практична питања, као што су престанак опсада цивила, укључујући и ону у граду Хомсу, прекиди ватре на локалном нивоу и омогућавање допремања хуманитарне помоћи онима којима је потребна.

Брахими је, према речима Ел Абдаха, ипак, нагласио да је кључ преговора решење конфликта на бази споразума "Женева 1" из јуна 2012, којим се предвиђа формирање привремене владе, што је циљ с којим се режим у Дамаску још увек није сагласио.

Брахими је данас новинарима изјавио да ће обе стране у сваком случају бити у Женеви и у недељу.

Дубоко обострано неповерење и одсуство неких моћних сиријских опозиционих група, као и Асадовог савезника, Ирана, отежаће, како се процењује, сваки битнији напредак преговора.

"Нажалост, мислим да је тренутно политичко решење нереално", изјавио је француски министар иностраних послова Лоран Фабијус за ТВ канал Франс 24.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара