Читај ми!

Кери: Асад је магнет за терористе

Све више терориста наставља да долази у Сирију јер Асад наставља да убија и да усмерава своје људе против цивила, рекао амерички државни секретар Џон Кери, додајући да је сиријски председник "супер-магнет" за тероризам.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да је председник Сирије Башар ел Асад "супер-магнет за тероризам", да је починио ратне злочине и могао би изазвати распад Сирије.

Дан после уводне међународне мировне конференције о Сирији у швајцарском градићу Монтреу, где је категорички тврдио да нема начина да Асад има било какву улогу у потенцијалној прелазној влади, Кери је навео да сиријски председник мора да у најбољем интересу своје земље прихвати да је дугогодишња владавина његове породице Сиријом готова.

"Асад мора да одлучи да је спреман да стави будућност Сирије испред себе. То је човек који је починио ратне злочине, а и даље на неки начин жели да тврди да има легитимитет за владање земљом", рекао је Кери у интервјуу за арапску сателитску телевизијску мрежу Ел Арабија у Давосу у швајцарској, где присуствује годишњем Светском економском форуму.

Кери је истакао да Асадове акције нису само у последње три године усмртиле више од 100.000 Сиријаца, већ су их изложиле и додатном ризику од екстремиста, уместо да их заштите од радикала.

"Асад је највећи појединачни магнет за терористе (у Сирији). Он је сам супер-магнет за тероризам. Пре него што је Асад почео да убија властити народ, ти терористи нису били у Сирији. Чињеница је да све више терориста наставља да долази јер Асад наставља да убија и Асад наставља да усмерава своје људе да се ангажују против невиних цивила", рекао је Кери.

На јучерашњој мировној конференцији у Монтреу, сиријски министар спољних послова Валид ел Муалем рекао је да Асадова влада ради на заустављању терориста и гневно је одбацио позиве Керија и сиријске опозиције да Асад поднесе оставку.

Асадови званичници и представници побуњеника сутра у швајцарској, зу помоћ изасланика УН, почињу прве директне преговоре о окончавању трогодишњег грађанског рата који је однео више од 100.000 живота, а милионе Сиријаца послао у изнгелиштво.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара