Прекид ватре у Јужном Судану

Влада и побуњеници Јужног Судана потписали примирје. Бела кућа оцењује да је ово први значајан корак ка окончању насиља.

Влада Јужног Судана и побуњеници који се боре против ње, потписали су споразум о прекиду ватре, који подразумева прекид оружаних сукоба најмање пет седмица.

Представници обеју страна недељама су водили преговоре у престоници Етиопије, Адис Абеби.

Мировни споразум је први стварни напредак на овом пољу, од почетка политичке кризе која се 15. децембра претворила у насиље широм земље, наводи АП.

Америчка агенција оцењује да, ипак, остаје питање да ли ће сви борци у Јужном Судану пристати на споразум и колико ће га дуго остали поштовати.

Наил Денг Наил, шеф јужносуданског преговарачког тима, рекао је да је његова страна забринута, пошто су многе побуњеничке групе чине цивили који су узели оружје

"Може бити тешко поштовати прекид ватре, јер они немају војну дисциплину", рекао је Наил.

Мировни споразум зараћених страна у Јужном Судану поздравила је Бела кућа и позвала и владу и побуњенике да га у потпуности спроводе.

Бела кућа, такође, оцењује да је ово први значајан корак ка окончању насиља, рекао је портпарол Џеј Керни и додао да обе стране треба што пре да се укључе у политички дијалог.

Конфликт у Јужном Судану - у којем је погинуло на хиљаде људи, а исељено пола милиона - траје од 16. децембра, када су власти увеле полицијски час након сукоба обезбеђења председника Салве Кира, који припада етничкој групи Динка и војника који подржавају бившег шефа државе Риека Машара, из етничке групе Нуер.

После тога почела је размена ватре између две стране у Џуби, а касније се проширила на целу земљу. Кир је оптужио Машара за покушај државног удара.

Јужни Судан је најмлађа држава на свету, која је независност стекла јула 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара