Читај ми!

Мрачна новогодишња порука Ким Џонг Уна

У новогодишњој поруци емитованој на државној телевизији Ким Џонг Ун поручио да ће Корејско полуострво задесити нуклеарна катастрофа уколико ту опет избије рат, и упозорио да тада ни САД не би биле безбедне.

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун рекао је у новогодишњој поруци да ће Корејско полуострво задесити нуклеарна катастрофа уколико ту опет избије рат, уз упозорење да у том случају ни Сједињене Америчке Државе неће бити безбедне.

"Суочени смо са опасном ситуацијом у којој један мали, случајни војни сукоб може да резултује свеопштим ратом", рекао је Ким у новогодишњој поруци емитованој на државној телевизији, а пренела је агенција АФП.

Севернокорејски лидер је додао да неће молити за мир и обећао да ће штитити своју сиромашну, али нуклеарно наоружану земљу снажним одбрамбеним мерама против непријатеља.

Поред тога, Ким Џонг Ун је у новогодишњој поруци поново назвао свог некад моћног течу Џанг Сонг Тека "ђубретом" и похвалио његово недавно погубљење као "одлучну акцију".

"Наша партија је предузела одлучну акцију да избаци ђубре из својих редова. Правовремена и исправна одлука партије да прочисти антипартијске и антиреволуционарне елементе помогла је да зацементирамо солидарност унутар странке", истакао је севернокорејски лидер, додајући и да је тиме јединство земље појачано "сто пута".

Џанг Сонг Тек, некада незванично човек број два у земљи и политички ментор лидера Ким Џонг Уна, погубљен је 12. децембра због низа оптужби, укључујући издају и корупцију.

Пре тога су погубљена и два најближа Џангова сарадника, а званични Пјонгјанг је после почео да опозива неке своје дипломате или представнике компанија у иностранству, за које се верује да су били блиски са Џангом.

Чистке које на неуобичајено драматичан и јаван начин спроводи та изолована комунистичка земља представљају највећу политичку промену откако је пре две године Ким преузео власт, после смрти свога оца Ким Џонг Ила.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара