Читај ми!

Пет нових чланица Савета безебедности

Јордан, Чиле, Чад, Нигерија и Литванија су пет нових несталних чланица Савета безбедности УН. Једномесечно председавање тим телом од Француске преузеo Јордан.

Савет безбедности УН од данас има пет нових несталних чланица са двогодишњим мандатом - Јордан, Чад, Чиле, Нигерију и Литванију. Истовремено, Јордан је преузео једномесечно председавање овим петнаесточланим телом.

Генерална скупштина УН је почетком децембра изабрала Јордан уместо Саудијске Арабије, након што је Ријад одбио место несталне чланице у знак протеста због тога што СБ УН није успео да оконча рат у Сирији и да реши изреалско-палестински сукоб и друга питања на Блиском истоку, пренео је Ројтерс.

Амбасадор Јордана у УН, принц Зеид Раад Зеид ал Хусеин познат је по својим отвореним ставовима о питањима људских права, наводе дипломате УН.

Неколико дипломата СБ УН тврде да би се Хусеин могао показати као утицајни члан најутицајнијег тела светске организације, иако Јордан, као и друге несталне чланице, неће имати право вето које имају пет сталних чланица Савета - Британија, Кина, Француска, Русија и САД.

Као председавајући СБ УН за јануар, Хусеин ће организовати брифинге о одложеном уништавању сиријског хемијског оружја и ескалирајућем сукобу у Јужном Судану, као и о ситуацији у Централноафричкој Републици, ДР Конгу, Малију и Западном Дарфуру у Судану, наводи Ројтерс.

Још једна промена у саставу Савета безбедности је и то што ће најмање трећину амбасадора у 2014. години чинити жене - Саманта Пауер из САД, Марина Кристина Персевал као представница Аргентине, Силви Лукас из Луксембурга, Рајмонда Мурмокаите из Литваније и Џој Огву као представница Нигерије.

Већи проценат жена могао би да резултира и већим бројем састанака као што су планирана неформална заседања у Луксембугу и Британији, а која ће бити фокусирана на учешће жена у процесу транзиције у Сирији.

Дипломате и аналитичари, међутим, оцењују да нови састав Савета безбедности - укључујући присуство Јордана - вероватно неће значити и крај разилажења у ставовима кад је реч о грађанском рату у Сирији, који траје већ скоро три године и који је, према подацима УН, однео више од 100.000 живота.

Јордан је на својој територији пружио уточиште за више од 570.000 избеглица из Сирије, подсећа британска агенција.

Међу укупно 10 несталних чланица колико их има у СБ УН, још годину дана су Аустралија, Аргентина, Луксембург, Руанда и Јужна Кореја.

Једномесечно председавање Саветом безбедности ће у фебруару од Јордана преузети Литванија, како стоји на сајту Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара