Читај ми!

Буркхалтер: ОЕБС штити од подела

Најбоља заштита од подела на исток и запад је ОЕБС, истакао Дидије Буркхалтер, шеф дипломатије Швајцарске, која од данас председава тој организацији. У врху ОЕБС-а од данас и Србија, која идуће године преузима председавање то организацији.

Циљ Швајцарске је да начини напредак по питању дугорочних конфликата, борби против транснационалних претњи, јачању безбедности и стабилности и стварању платформе за младе, истакао је поводом преузимања председавања Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) шеф швајцарске дипломатије Дидије Буркхалтер.

Швајцарска и Србија договориле су, први пут у историји ОЕБС-а, сукцесивно председавање овом организацијом. Србија ће, ако прва земља бивше Југославије, председавати ОЕБС-у 2015.године.

Од данас Тројку ОЕБС чине Швајцарска, као актуелни, Украјина, као прошли, и Србија као будући председавајући.

Нови председавајући ОЕБС нагласио је да је лајтмотив швајцарског председавања "стварање безбедносне заједнице за добробит свих", додајући да је ОЕБС "јединствено место за повезивање евроатлантског и евроазијског простора".

Буркхалтер је, у саопштењу, навео да су географски приоритети западни Балкан и јужни Кавказ и истакао да је именовао специјалне представнике за те регионе, амбасадора Жерара Студмана за западни Балкан и амбасадора Анџела Гнедингера за јужни Кавказ.

Амбасадор Радојко Богојевић из Србије биће специјални представник за Придњестровље.

Буркхалтер је додао да Швајцарска има за циљ јачање потенцијала ОЕБС у областима као што су превенција конфликата и медијација у потрази за решењем.

"На западном Балкану ОЕБС би требало да има подржавајућу улогу у имплементацији бриселског споразума. Желимо такође да учинимо помирење темом. На јужном Кавказу радићемо са постојећим форматима подржавајући потрагу за решењем дугорочних конфликата", навео је.

Шеф швајцарске дипломатије је оценио да напредак може бити направљен само корак по корак и да је то разлог што Берн посебно полаже на континуитет у ОЕБС-у.

"Надам се да ће инструменти швајцарско-српског консекутивног председавања, као што је заједнички радни план, постати модел будућих председавања", поручио је нови председавајући.

Швајцарско председавање, које траје до краја године, како је најавио, посебну пажњу придаваће борби против злостављања, поштовању људских права, укључујући мањинских права, промоцији демократских избора, јачању владавине права и борбу против транснационалних претњи.

Улога заштитника људских права, рад на борби против транснационалних претњи и припремљеност за елементарне непогоде, као и одговор на њих су на врху листе приоритета, указао је шеф швајцарске дипломатије.

Подвлачећи значај интеграције младих у ОЕБС, Буркхалтер је навео да ће 57 младих из 57 земаља чланице бити позвани да буду део једне иницијативе која почиње већ у јануару.

"Ти млади неће само научити како ради ОЕБС, већ ће имати за задатак да израде нацрт Акционог плана за младе, да генеришу нове идеје о ревитализацији организације", навео је Буркхалтер.

"Добра политика је увек у служби народа. Швајцарска ће сарађивати тесно са представницима цивилног друштва и младима током председавања ОЕБС-у", најавио је Буркхалтер.

Шеф швајцарске дипломатије ће приоритете председавања његове земље ОЕБС-у представити Сталном савету ОЕБС-а 16. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара