Читај ми!

Олуја одложила спасавање залеђеног брода

Неуспешан и трећи покушај да се ослободи руски брод који је окован ледом код Антарктика. Снег и јак ветар онемогућили ледоломац "Аурора Аустралис" да се приближи пловилу заробљеном у леду дебљине три метра. Чека се побољшање времена да се оконча шестодневна блокада посаде и путника.

Брод "Аурора Аустралис" са опремом за ломљење леда који је кренуо ка руском броду заглављеном у леду код Антарктика морао је да се врати због лошег времена, саопштиле су аустралијске власти.

"'Аурора Аустралис' је због лоших временских услова морала да се врати. Зону у којој се налази брод МВ 'Академик Шокаски' захватили су ветрови и снег који смањују видљивост и навигацију чине опасном", саопштила је аустралијска служба за безбедност на мору.

Служба је навела да ће "Аурора Аустралис" поново кренути ка руском броду чим временски услови то дозволе. 

Брод "Академик Шокаски" заглављен је од уторка на око 100 наутичких миља источно од француске базе "Димон Дирвил".

Два брода са опремом за ломљење леда су покушали да приђу заробљеном пловилу, али су се и они вратили са пола пута.

Локалне власти су најавиле да ће упутити хеликоптере са опремом за ломљење леда, ако "Аурора Аустралис" не буде успео да приђе руском броду, али се и од тога данас одустало због лошег времена.

Аустралијски брод је једини који има одговарајућу опрему за ломљење леда, јер може да здроби лед дебео до 1,60 метара. Руски брод је, међутим, у леду дубине од три метра.

На броду се налазе научници и туристи из Аустралије, Британије и Новог Зеланда који желе да понове историјску експедицију на Антарктик пре једног века (1911-1914) коју је водио аустралијаски научник сер Даглас Мосон.

Брод са 74 путника се налазио у зони где се пловидба одвија без проблема, али је наишао на велике слојеве леда и заглавио се.

Експедиција је кренула пре три недеље и требало је да се придружи другом броду са Новог Зеланда почетком јануара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара