Читај ми!

Гузенбауер: Меркелова за кормилом ЕУ

Немачка канцеларка Ангела Меркел требало би да преузме вођство над ЕУ, сматра бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер. Каже да не верује у иступање Велике Британије из ЕУ и да је уверен у економски повратак САД.

Бивши аустријски канцелар и саветник Владе Србије Алфред Гузенбауер сматра да би немачка канцеларка Ангела Меркел требало да преузме вођство над ЕУ и не верује у иступање Велике Британије из чланства Уније.

Гузенбауер је, у интервјуу бечком дневнику Курир, на питање да ли ће Меркелова бити следећа председница Европске комисије одговорио да не зна да ли ће то она бити, али да би то било пожељно.

"Мишљења сам, код доминације коју Немачка има, да би било паметније да она предводи са врха него од позади", подвукао је Гузенбауер, истичући да би Меркелова на челу ЕУ морала да води европску политику по дефиницији.

Упитан да ли ће Велика Британија иступити из ЕУ, Гузенбауер је рекао да је уверен да ће та земља остати чланица Уније, јер је то у интересу Британаца.

"Сматрам их веома прагматичним народом, прагматичнијим од свих других у Европи. Зато полазим од тога да ће изјашњавање, ако уопште буде одржано, резултирати у корист Европе", нагласио је Гузенбауер, додајући да би Европа без Велике Британије била знатно ослабљена.

"Британци су били и остали неодустајући део Европе", подвукао је Гузенбауер. Истовремено је поручио да би било најбоље ако би се са Британцима постигао договор у смислу да не морају свугде да учествују, али да не заустављају стално остатак Европе.

"Две брзине имамо већ сада кроз еврозону. Међутим, до сада смо морали Британцима "откупити" све реформе. То није добро решењe", оценио је бивши аустријски канцелар.

Гузенбауер очекује да Берлин увиди да је за одржавање евра, од којег су пре свега Немачка, Аустрија и Холандија профитирале, потребна већа солидарност у Европи.

"Морамо у сопственом интересу за процес надокнађивања наших медитеранских партнера платити. За то морају постојати строга правила, која би омогућила интервенцију Европе у економски развој других земаља, како би се спречило да поново упадну у кризу", нагласио је Гузенбауер.

Економски повратак САД

Гузенбауер је и даље уверен у економски повратак САД, истичући да, и поред свих унутрашњополитичких препрека, сви суштински подаци даље говоре у корист те земље.

"САД је јако флексибилан и има јефтину енергију, што води ка широј реиндустријализацији. Из ЕУ се сели енергетски захтевнија индустрија", указао је Гузенбауер.

Говорећи о конкурентности ЕУ према САД, истакао је да Европа мора смањити трошкове енергије, који су за индустрију постали релевантнији од трошкова радне снаге.

С тим у вези, Гузенбауер је указао да је пројекат гасовода "Набуко" био супротан руским интересима, да Европа буде независнија од Русије.

Гузенбауер је истакао да треба рачунати са умереним привредним растом у Европи, и да тренд губитка удела у светској привреди не може да се заустави, због конкуренције Кине, Индије, Бразила, због чега је потребан додатни програм запошљавања, у циљу смањења незапослености.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара