Читај ми!

Бомбашки напади у Волгограду и Дагестану

Најмање 15 особа је погинуло, а 41 повређена у новом самоубилачком бомбашком нападу у Волгограду. Бомба је експлодирала у тролејбусу. Експлозија и у Дагестану, погинула једна особа, а повређена два полицајца.

 20.09 - Један пролазник је погинуо, а два полицајца су повређена у експлозији бомбе у граду Хасавјурт у руској републици Дагестан.

15.36 - Руско Министарство спољних послова позвало на међународну солидарност у борби против терориста.

10.45 - Иза јучерашњег напада на железничкој станици поред жене-самоубице стоји и члан банде из Дагестана, Павел Печеникин, који је пре годину дана пришао тој групи и прешао у ислам, преноси Интерфакс.

10.00 - Полиција из предострожности накратко евакуисала пролазнике са Црвеног трга у Москви јер је пронађена "сумњива торба", преноси Раша тудеј

9.35 - Јутрошњи напад извео је бомбаш-самоубица, саопштио је Истражни комитет Русије.

У новом бомбашком нападу у руском граду Волгограду, у експлозији тролејбуса, погинуло је најмање 15 особа. Повређена је 41 особа, а од тога 27 теже. Према прелиминарним резултатима, напад је извршио је бомбаш-самоубица, а бомба је била тешка четири килограма, саопштио је председник Истражног комитета Владимир Маркин.

"Бомбу је активирао мушкарац, делови његовог тела су послати на генетско испитивање да би се утврдио идентитет", рекао је Маркин, преносе руски медији.

Напад је уследио само дан после терористичког напада на железничку станицу у Волгограду, који је извршила жена-самоубица, када је погинуло 17 људи.

У међувремену, агенција Интерфакс је објавила да иза јучерашњег напада стоји и Павел Печенкин, члан банде из Дагестана. Печеникин је 2012. пришао тој групи, примио ислам и променио име у Ансур ар Руси.

У данашњој експлозији је потпуно уништен тролејбус у ком је било много путника, а поломљена су и стакла на околним кућама.

Како је указао Маркин, место и време напада нису изабрани насумично, јер тим путем сваког јутра пролази велики број људи, укључујући студенте оближњих факултета.

Према речима начелнице Одсека Центра за психолошку помоћ Министарства за ванредне ситуације Олге Маракове, ситуација у граду је "напета, људи се боје да путују јавним превозом".

На лицу места је 21 психолог што ради са рањенима и члановима породица настадалих.
Активиране су и антитерористичке комисије и оперативни штабови широм земље, у стању приправности је око 100.000 припадника спасилачких служби.

У самом Волгограду у току је масовна провера боравишних дозвола.

У међувремену у Москви је одржано ванредно заседање Националног антитерористичког комитета, а на лице места, по налогу Владимира Путина, упутио се шеф Федералне службе безбедности Александар Бортњиков.

Руски председник Путин одржао је неколико састанака - са премијером Дмитријем Медведевом, министром полиције Владимиром Колокољцевом и шефом Федералне службе безбедности.

Путин је данас наложио надлежним службама да на виши ниво подигну безбедносне мере широм земље, а посебно у Волгограду.

У Подмосковљу су појачане мере безбедности у саобраћају, преносе руске агенције, уз напомену да за сада у Сочију, где ће за мање од два месеца почети Зимске олимпијске игре, неће бити увођене додатне мере безбедности.

На месту где је изведен напад тренутно су стручњаци за експлозив и други стручњаци, проверавају се снимци безбедносних камера, саслушавају очевици.

За породице погинулих биће обезбеђена помоћ из федералног буџета, а такође ће бити плаћене и сахране.

Дан након што су осуде поводом првог терористичког напада стигле из целог света, данас су се већ огласили представници Кине, Таџикистана, Казахстана али и бројна спортска друштва и спортисти, међу којима и некадашња олимпијска шампионка у скоку с мотком Јелена Исинбајева.

Огласиле су се и муслиманске верске вође - Фарид Салман, који је на челу Савета улема сверуског муфтијата, упозорава да позиви духовних лидера сада не могу да зауставе терористе.

"Једино што можемо да урадимо јесте да позовемо на савест - али злочинци савести немају и зато они духовне лидере не слушају", рекао је Салман, преносе РИА Новости.

Руско Министарство спољних послова упоредило је самоубилачке терористичке нападе јуче и данас у Волгограду, у којима су погинуле најмање 32 особе, са нападима терориста у САД, Сирији и другим земљама широм света и позвало на Русија на међународну солидарност у борби против терориста.

"Нећемо се повући и наставићемо да се боримо против подмуклог непријатеља, којег можемо да победимо само ако се удружимо", наводи се у саопштењу које преноси Ројтерс.

Руско Министарство није директно оптужило ниједну групу за нападе у Волгограду, али се у саопштењу наводи да су они уследили после претњи милитаната као што је Доку Умаров, лидер исламских екстремиста са Северног Кавказа, који је позвао своје борце да спрече одржавање ЗОИ у руском граду Сочију у фебруару следеће године.

Након ових инцидената, Бела кућа је позвала на јачање сарадње са Русијом на пољу безбедности уочи Зимских олимпијских игара.

"Америчка влада је понудила пуну подршку руској влади у безбедносним припремама за Олимпијске игре у Сочију, а прихватићемо сваку шансу за унапређење сарадње у циљу безбедности спортиста, гледалаца и других учесника Игара", навела је портпаролка америчког Савета за националну безбедност Кејтлин Хејден, а пренела је агенција АФП.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара