Читај ми!

О Маоу скромно и дискретно

Обележава се 120 година од рођења оснивача модерне Кине, Мао Цедонга, али, по наређењу новог кинеског председника Сји Ђинпинга, скромније него претходних година.

Кина је скромно и дискретно обележила 120. година од рођења оснивача комунистичке Кине Мао Цедунга.

Скроман и дискретан начин обележавања годишњице показао је осетљиво балансирање којим се користи ново руководство Комунистичке партије Кине, постављено прошле године, у односу на ставове грађана према Маовој заоставштини.

Председник Кине и лидер Комунистичке партије Си Ђипинг је, заједно с другим лидерима, одао пошту оснивачу комунистичке државе посетом његовом маузолеју на тргу Тјенанмен у центру Пекинга, известила је кинеска агенција Синхуа.

Поводом годишњице, кинески лидери су се три пута поклонили пред статуом Маоа Цедунга. Одајући му пошту, кинески лидери су "заједнички подсетили на славна достигнућа друга Мао Цедунга", јавила је Синхуа.

Знак релативно потцењивачког приступа партије обележавању годишњице било је то што Маов рођендан није поменут на насловној страни партијског билтена Народни дневник, наводи Асошиејтед прес.

На страни седам лист слави Маоа како бриљантног "пролетерског револуционара, стратега и теоретичара", у коментару који заузима целу страницу, уз уводник у којем се каже да би "најбоља комеморација" Маоу била у томе да буду настављене економске реформе.

На обележавањима су избегнуте расправе о централној улози Маоа у најгорим кинеским послератним трагедијама - Великом скоку напред и Културној револуцији, у којима су милиони умрли услед глади и прогона, наводи АП.

Годишњица рођења Маоа Цедунга обележена је десетинама симпозијума, изложби, концерата и специјалних телевизијских емисија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво