Читај ми!

УН: Нема масовних гробница у Јужном Судану

У Јужном Судану нису откривене масовне гробнице, саопштава УН, негирајући претходне извештаје о томе. Мисија УН саопштава да је пронађено више тела, али да су извештаји преувеличани.

Мисија Уједињених нација у Јужном Судану негирала је извештаје о пронађеним масовним гробницама, као што је то саопштила јуче Висока комесарка УН за људска права Нави Пилај.

Пилај је из канцеларије у Берлину обавестила да је масовна гробница откривена у Бентиу са 75 тела, а да су бар још две нађене у престоници Џуби.

Канцеларија је после тога број од 75 пронађаних тела смањила на 34 додајући да се страхује да се 75 људи води као нестало.

Мисија УН у Судану је саопштила да је извештај о већем броју пронађених тела преувеличан биланс једног сукоба у којем је погинуло 15 људи.

Поред тога, мисија УН је навела да је изузетно забринута због егзекуција и да истражује извештаје, пренео је АП.

Министар спољних послова Етиопије Тедрос Адханом је рекао за АП да ће лидери шест источноафричких земаља отпутовати у четвртак у Судан како би убрзали мировне разговоре и окончали десетодневно насиље.

Председник Јужног Судана Салва Кир изјавио је јуче да је војска преузела поново контролу над градом Бором, административним центром савезне државе Џонглеј, кључним градом који су прошле седмице заузели побуњеници.

"Снаге лојалне влади заузеле су Бор и сада чисте град од снага које су тамо остале", рекао је Кир, преноси Ројтерс.

АФП наводи изјаву јужносуданског министра за информисање Мишела Маквеја да су побуњеничке снаге "натеране у бекство".

Конфликт у тој земљи траје од 16. децембра, када су власти увеле полицијски час након сукоба обезбеђења Кира, који припада етничкој групи Динка, и војника који подржавају бившег потпредседника Рика Машара, из етничке групе Нуер.

После тога почела је размена ватре између те две стране у читавој Џуби, а касније се проширила на читаву земљу.

Према званичним подацима, до сада је у конфликту погинуло 500 особа, али се страхује да је број жртава много већи.

Избијање оружаног конфликта принудио је и више од 80.000 људи да напусти куће и тражи уточиште на безбеднијим локацијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се