Претучена украјинска новинарка

Украјинска активисткиња и новинарка Тaтјана Черновил, која се бави истраживањем корупције међу високим државним функционерима, претучена је и остављена у јарку. Полиција привела две особе.

Тaтјана Черновил, украјинска опозициона активисткиња и новинарка која се бави истраживањем корупције међу високим државним функционерима, претучена је и остављена у јарку, саопштила је полиција.

Непознати нападачи зауставили су рано јутрос у близини Кијева возило Черновилове, поломили задње стакло и извукли је из аутомобила, а затим је претукли и оставили у јарку, наведено је у саопштењу полиције, не прецизирајући да ли је новинарка опљачкана.

Черновилова је задобила прелом носа, контузована је и прекривена модрицама, известио је дневник Украјинска правда.

Министарство здравља Украјине саопштило је да је стање новинарке, која је на клиници "Борис", стабилно, а да су повреде које је задобила средње тежине, као и да јој се пружа сва неопходна помоћ.

Полиција је притворила две особе осумњичене за напад на новинарку, рекао је министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко и истакао да су особе укључене у овај напад идентификоване и да је већ отпочело испитивање двојице притвореника.

Захарченко је нагласио како лично надгледа истрагу, за коју је, према његовим речима, изабран најбољи тим стручњака, извештава Итар-Тас.

Сам министар је раније у разговору са групом посланика изразио уверење да ће "у најскорије време напад бити расветљен", саопштено је на сајту МУП-а, а преноси РИА Новости.

Позивајући се на извор у истражним органима, агенција УНН јавила је да су полицајци привели власника аутомобила у којем су били нападачи на Черновилову и да се сада проверава могућност његовог учешћа у кривичном делу. 

Напад је изведен неколико сати пошто је Черновилова објавила чланак о имовини највиших владиних званичника, пренео је Ројтерс.

Како наводи агенција РИА Новости, у Украјинској правди изашла је фото-репортажа Черновилове са насловом "Овде живи џелат! Имање министра унутрашњих послова Виталија Захарченка", у којој пише о изградњи комплекса зграда у предграђу, наводно намењених министру.

У аутомобилу Черновилове постојала је камера на чијем се снимку, по тврдњи украјинске опозиције, виде бројеви на таблици возила које ју је пратило.

Пребијање је оштро осудио председник Украјине Виктор Јанукович, истичући да полиција мора да предузме све мере како би истражила напад и кривце довела пред лице правде, саопштено је из његовог кабинета.

АП преноси изјаву опозиционог лидера и светског боксерског шампиона Виталија Кличка, у којој оптужује власти да покушавају да заплаше опозиционе активисте.

"Желе да се људи паралишу страхом. То се неће десити", рекао је Кличко.

Представница ОЕБС-а за слободу и медија Дуња Мијатовић изразила је дубоку забринутост за безбедност новинара у Украјини, после напада на Черновилову.

"Напади на новинаре не смеју се толерисати, нападачи не смеју да прођу некажњени. Поздрављам то што је председник Јанукович осудио напад и позвао власти да хитно спроведу детаљну истрагу како би починиоце привели правди", навела је Мијатовићева у саопштењу.

Она је поново позвала украјинске власти да побољшају безбедност новинара, која се протеклих седмица драстично погоршала.

АП наводи да је напад на Черновилову најновији у "низу напада на активисте" и преноси да су у уторак организатора опозиционих протеста у Харкову на истоку Украјине непознати нападачи претукли и изболи.

Такође се истиче и да активисти групе "Контрола пута" - која оптужује саобраћајну полицију за корупцију, тврде да су изложени нападима због помоћи демонстрантима у центру Кијева.

Кијев од краја новембра потресају демонстрације због одлуке Јануковичеве владе да не потпише Споразум о придруживању са ЕУ.

На протестима се повремено окупљало више стотина хиљада људи, а Черновилова је у више наврата држала говоре пред демонстрантима.

Украјина је прошле седмице постигла договор с Русијом о руској помоћи од 15 милијарди долара и снижењу цене гаса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се