Читај ми!

Три турскa министра поднела оставку

Три турска министра поднела оставку пошто су њихови синови ухапшени у оквиру полицијске истраге о корупцији, на чијој мети су били сарадници премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

Турски министри унутрашњих послова и економије Муамер Гулер и Зафер Чаглајан, чији су синови ухапшени због корупције, поднели су данас оставку. И трећи министар - за животну средину Ердоган Бајрактар, чији је син накратко био у притвору, поднео је оставку. Он је позвао и премијера Реџепа Тајипа Ердогана да учини то исто.

"Одлазим са места министра економије, како би могла да буде расветљена ова срамна операција, на чијој је мети наша влада", навео је Чаглајан у кратком саопштењу.

Двадесет четири особе, међу којима и синови двају министара, ухапшене су прошле недеље због оптужби за примање мита.

Они су ухапшени у оквиру полицијске истраге о корупцији, на чијој мети су били сарадници премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

Ердоган је осудио истрагу и оценио да је реч о страној завери са циљем да се подрије развој Турске и да се, уочи локалних избора, заказаних за март, влади нанесе штета. Ердоган не реагује на оставке министара

На оставке министара због корупционашке афере која је пољуљала његову владу, одбио је да реагује и наставио је да осуђује "заверу".

"Постоји међународна димензија у свакој оваквој завери. Овај случај је представљен као судски процес с циљем да се утиче на будућност Турске", рекао је Ердоган на скупу своје Партије правде и развоја (АКП).

Ердоган је критиковао и некадашњег савезника Фетулаха Гулена, кога оптужује да стоји иза истраге.

"Никада нећемо толерисати паралелне државне институције", поручио је Ердоган и обећао да ће раскрстити са "бандама које мисле само на сопствене интересе, скривајући се иза религије".

Гуленова организација, веома утицајна у полицији и правосуђу, ушла је у отворени рат против владе због планова о затварању приватних школа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се