Читај ми!

Забрањене активности Муслиманске браће

Муслиманска браћа проглашена терористичком организацијом и забрањене су све њене активности, саопштила влада у Каиру. Ухапшен бивши египатски премијер који је био на челу владе док је Мухамед Мурси био председник.

Привремена египатска влада прогласила је Муслиманску браћу, чији је члан и свргнути председник те земље Мухамед Мурси, "терористичком организацијом" и забранила све њене активности, укључујући демонстрације, саопштила је влада у Каиру.

"Кабинет проглашава Муслиманску браћу терористичком организацијом", наводи се у саопштењу које је данас после седнице владе прочитао египатски министар вишег образовања Хосам Еиса, пренео је АП.

Еиса је додао да ће, у складу с тим проглашењем, кривично гонити оне који припадају тој огранизацији, који је финансирају и промовишу њене активности.

Проглашење Муслиманског братства за терористичку организацију представља драматичну ескалацију сукоба између владе и ове групације, која готово свакодневно, након Мурсијевог обарања, изводи демонстранте на улицу.

У саопштењу египатског министра наведено је да ова мера представља одговор на јучерашњи бомбашки напад на полицијски штаб у Мансури у којем је погинуло 16 а рањено више од 100 људи.

Муслиманско братство је демантовало умешаност у овај напад, док је одговорност преузела једна организација повезана са Ал Каидом.

"Египат је ужаснут, од севера па до југа, гнусним злочином који је починило Муслиманско братство. Ово је у контексту опасне ескалације насиља против Египта и Египћана, и јасна је изјава Муслиманског братства да и даље не зна ни за шта друго осим за насиље", рекао је Еиса, који није изнео ниједан доказ повезаности групе са нападом.

Министар социјалне солидарности Ахмед ел Бораи рекао је новинарима да одлука владе значи да су "све активности Муслиманског братства надаље забрањене, укључујући демонстрације".

Према његовим речима, одлука о забрани даје војсци и полицији право да улази на универзитете и спречава протесте као меру "заштите студената".

Муслиманско братство, основано 1928. године, крајем седамдесетих година прошлог века одбацило је насиље као метод политичке борбе.

Ибрахим Елсајед, члан Партије слободе и правде, политичког крила Муслиманског братства, рекао је да одлука владе неће имати никакав утицај на рад или уверења њеног чланства.

Муслиманска браћа организују готово свакодневне протесте откад је 3. јула с власти свргнут Мурси.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се