Ходорковски тражи швајцарску визу

Некадашњи руски нафтни магнат Михаил Ходорковски, недавно помилован после служења затворске казне, затражио од Швајцарске тромесечну визу.

Бивши челник руске нафтне компаније "Јукос" Михаил Ходорковски, који је 20. децембра помилован пошто је служио дугогодишњу затворску казну због малверзација и утаје пореза, поднео је захтев за добијање тромесечне швајцарске визе, јавио је Асошијетед прес.

Портпарол швајцарског Министарства спољних послова Штефан фон Белов рекао је да је Ходорковски захтев поднео у швајцарској амбасади у Берлину.

Ходорковски је, подсећа америчка новинска агенција, после ослобађања из затвора у петак одлетео из Русије за Немачку.

Фон Белов је АП-у рекао да ће захтев за тромесечном швајцарском визом "вероватно бити разматран наредних дана".

Портпарол швајцарског МСП-а одбио је да пружи више детаља, позивајући се на права на приватност.

Маја 2005. године суд у Москви осудио је Ходорковског и бившег челника банке "Менатеп" Платона Лебедева на девет година затвора за малверзације и утају пореза. Накнадно је судски та казна смањена на осам година.

У другом предмету, суд је 30. децембра 2010. године Ходорковског и Лебедева казнио на 14 година затвора због нелегалног присвајања нафте и легализације новца стеченог криминалом, уз узимање у обзир прве казне.

Московски градски суд потом је ублажио казну на 11 година, а Врховни суд за још два месеца, тако да Лебедев треба да изађе на слободу маја 2014. године, а Ходорковски је требало да буде ослобођен у августу следеће године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се