Читај ми!

Украјина, рампа за "Канвас"

Бившем грузијском председнику Михаилу Сакашвилију и за још 35 странаца, међу којима и Марко Ивковић, забрањен улазак у Украјину. Њих власти сумњиче да су сарађивали са опозицијом на дестабилизовању земље током великих проевропских демонстрација у Кијеву.

Украјина је забранила улазак у земљу бившем грузијском председнику Михаилу Сакашвилију и за још 35 странаца међу којима је и Србин Марко Ивковић, због сумње да су радили са опозицијом на дестабилизовању земље током великих проевропских демонстрација у Кијеву.

Дневни лист Комерсант пише да су министарство спољних послова и безбедносне службе, прогласиле за персоне "нон грата" Сакашвилија, још 29 Грузијаца, пет држављана САД и једног Србина.

Агенција Интерфакс је јавила да је реч о српском држављанину Марку Ивковићу "који је учествовао у организовању револуције против Слободана Милошевића" и сличан сценарио промовисао у Украјини.

Када су у питању непожељне особе из Грузије, АФП наводи да је реч углавном о бизнисменима, док су држављани САД активисти невладиних организација.

Према наводима украјинског дневника, одлука да се 36 особа прогласе за непожељне и ускрати им се улазак у Украјину, донета је на захтев скупштинског посланика Олега Царева, који је рекао да страхује од "честих посета страних политичких консултаната".

"Њихове активности представљају претњу по државну безбедност", рекао је Царев у апелу властима и предао листу "особа које можда заступају политичке интересе других земаља".

Агенција АФП је контактирала са Украјинском безбедносном службом и министарством спољних послова, али тамо нису могли да добију потврду о статусу 36 страних држављана.

Прошломесечна одлука украјинског председника Виктора Јануковича да не потпише Споразум о придруживању ЕУ, већ да се окрене Русији, изазвала је масовне протесте у Кијеву који су у земљи створили политичку кризу.

Русија купила прву траншу украјинских обвезница

У међувремену, руски премијер Дмитри Медведев састао се у Москви са својим украјинским колегом Миколом Азаровим.

Русија је за три милијарде долара купила украјинске државне обвезнице, како би економски помогла суседној земљи, рекао је руски премијер Дмитри Медведев.

Медведев, међутим, није прецизирао када ће Русија откупити остатак украјинског државног дуга.

Прошле седмице украјниски председник Виктор Јанукович постигао је споразум са руским председником Владимиром Путином према којем ће Русија Украјини јефтиније продавати природни гас и купити њене државне хартије од вредности за укупно 15 милијарди долара.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се