Јужни Судан, власт пристала на преговоре

Председник Јужног Судана Салва Кир обавезао се да започне преговоре са бившим лидером побуњеника Ријеком Мачаром, рекао амерички изасланик Доналд Бут. Вођа побуњеника Ријек Мачар раније рекао да је спреман за дијалог, али да Кир прво мора да ослободи његове политичке савезнике.

Амерички изасланик за Јужни Судан Доналд Бут рекао је да се председник те земље Салва Кир обавезао да започне преговоре са бившим потпредседником и лидером побуњеника Ријеком Мачаром о окончању сукоба, преноси Ројтерс.

"Председник Кир ми се обавезао да започне разговоре са Ријеком Мачаром о окончању кризе, без условљавања и кад год друга стана то буде хтела", рекао је Бут.

Вођа побуњеника Ријек Мачар је раније рекао за Ројтерс да је спреман за дијалог, али да Кир прво мора да ослободи његове политичке савезнике.

Претходно је влада у Џуби најавила да ће покренути велику војну офанзиву како би повратила два стратешка града која су доспела у руке побуњеника.

Након тога је генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун ситуацију у Јужном Судану оценио као "растуће ургентну" и саопштио да ће препоручити Савету безбедности повећање броја припадника мировних снага у тој земљи.

"Послаћу писмо Савету безбедности са мојим препорукама за јачање заштите капацитета Мисије УН, са додатним трупама, полицијом и логистичким средствима", рекао је Бан Кимун, а пренела агенција Ројтерс.

Генерални секретар УН није рекао колико ће нових трупа и полиција затражити, већ је навео да ће пред крај дана упутити препоруку СБ УН који мора да одобри свако повећање броја мировњака, преноси АП.

Како наводи Ројтерс, позивајући се на неименоване дипломате СБ УН, очекује се да ће Бан Кимун затражити да се број мировњака у Јужном Судану повећа са 6.800 на 11.800. Савет ће, додају исти извори, вероватно у уторак усвојити резолуцију која ће одобрити ту меру.

Очекује се такође да ће Бан Кимун препоручити повећање броја припадника полицијских снага УН са 700 на скоро 1.000.

Бан Кимун је навео да је на десетине хиљада људи расељено, од којих је око 45.000 затражило заштиту у базама мисије УН у тој земљи (УНМИСС) која броји 7.000 припадника мировних снага и међународне полиције и више од 2.000 цивила, локални и страних.

Истовремено, Пентагон је саопштио да је америчка војска преместила авионе и друге своје снаге у тој земљи током припрема за даљу евакуацију Американаца из Јужног Судана, преноси АФП.

Тридесетак Американаца остало је Америчкој амбасади у Џуби, одакле је већи део особља већ отишао. Стотину њих евакуисано је у недељу. Претходни покушај је отказан, јер се амерички авион нашао на удару ватре са земље, када је рањено четири америчка војника.

Непуне три године од стицања независности, политичка криза у Јужном Судану оживела је старе етничке поделе у тој земљи богатој нафтом, које би, како многи страхују, могле да прерасту у грађански рат.

Насиље је избило прошле недеље, пошто лидери владајућег Суданског народног ослободилачког покрета нису успели да смире тензије у партији. 

Председник Силва Кир Мајардит оптужио је бившег потпредседника Ријека Мачара, којег је разрешио дужности у јулу заједно са целим кабинетом, да је покушао да изведе државни удар, што он пориче.

Сукоби имају и етничку и политичку димензију, пошто се трупе лојалне председнику Киру из племена Динка боре против Мачара који је из етничке групе Нуер, наводи АФП.

Влада је одбила захтев Мачара да ослободи његове притворене политичке савезнике који се у затвору налазе после "спреченог пуча". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се