Читај ми!

Преминуо Михаил Калашњиков

Творац једне од најпознатијих пушака на свету Михаил Калашњиков умро у 94. години. Калашњиков још као младић постигао изузетан и трајан подвиг инжењерства.

Руски конструктор оружја Михаил Тимофејевич Калашњиков умро је у 94. години, јавља Раша тудеј.

Иако никада није завршио гимназију, Калашњиков је постигао изузетан и трајан подвиг инжењерства још у двадесетим годинама.

Рођен 10. новембра 1919. године у селу Курји у Алтајском крају. Каријеру започео у железници, где је имао прилике да много научи о механици.

У Црвеној армији је служио као командир тенка, а 1941. је тешко рањен у борби, и послат кући са фронта.

Тада, још док је био у болници, почиње да ради на првим конструкцијама оружја, а ускоро почиње да ради у Московском авијацијском институту.

Тамо је Калашњиков произвео велики број иновација за тенкове, укључујући механизам који би бројао испаљене хице.

Убрзо је унапређен на место главног инжењера.

Најпознатију пушку "калашњиков" дизајнирао је 1947. године. Јуришна пушка "ак-47" тако је постала оперативна у Црвеној армији.

Рад на "ак-47" трајао је пуних шест година. Основне принципе за аутоматску пушку, која се и данас сматра најбољом, Калашњиков је преузео од британских, италијанских и руских пушака.

Главни узор био му је немачки "штурмгевер 44", прва ефикасна аутоматска пушка Другог светског рата.

Оружје за сваког и за све временске прилике

Иако није посебно прецизан, једноставност и убојитост "ак-47" су за пример. Функционише и у влажним и у пустињским условима, за разлику од много софистициранијег оружја, попут америчке пушке "м-16".

"Ак-47" је омиљено је оружје многих војски, али и герилаца и терориста и процењује се да на свету има 100 милиона комада тог оружја.

"Током Вијетнамског рата, амерички војници би бацали своје "м-16" пушке, и од мртвих вијетнамских војника узимали 'ак-47' и метке", рекао је Калашњиков у јулу 2007. на церемонији обележавања 60. годишњице те пушке.

То што је погодна и за борбе у џунгли и у пустињи, учинило ју је идеалном за побуњенике из Трећег света, који су имали подршку Совјетског Савеза, а Москва није само дистрибуирала Калашњиков, већ је дала лиценцу за његову производњу у око 30 земаља.

Статус Калашњикова међу револуционарима и борцима за национално ослобођење оличен је на застави Мозамбика.

Признање му је 2007. године одао и председник Русије Владимир Путин, који је рекао да је "пушка Калашњиков симбол креативног генија руског народа".

Калашњиков је током живота добио бројне награде, од Хероја социјалистичког рада и Лењиновог ордена, до Стаљинове награде. Али, с обзиром да никад није патентитаро свој изум, није се обогатио.

"У то време у нашој земљи није се постављало питање патентирања изума. Радили смо за социјалистичко друштво, за добро народа, због чега никад нисам зажалио", рекао је својевремено.

Калашњиков је наставио да ради и у својим касним осамдесетим као главни конструктор у компанији "Измаш", која је прва почела да прави "ак-47".

То што је изумео "ак-47" и чињеница да је та пушка знатно допринела крвопролићима широм света, никад га није посебно узнемиравала.

"Добро спавам. Политичари су ти које треба кривити за неуспех да постигну споразуме и заобиђу насиље", рекао је Калашњиков 2007. године.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се