Читај ми!

Зашто је погубљен теча Ким Џонг Уна?

Шеф јужнокорејских обавештајаца тврди да је теча лидера Северне Кореје погубљен јер се умешао у извоз угља. Чанг Сонг Тек покушавао да се домогне дела туђег колача од извоза угља, каже јужнокорејски обавештајац.

Теча севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и један од најмоћнијих људи у Северној Кореји Чанг Сонг Тек погубљен је зато што је покушао да преузме контролу над извозом угља, изјавио је шеф јужнокорејске обавештајне службе Нам Јае Јон.

"Чанг је превише интервенисао у извозу угља. То је изазвало бес других високих севернокорејских званичника, пошто је покушавао да се домогне више од онога што је био његов 'део колача' од извоза угља", рекао је јужнокорејски посланик Јунг Чунг Рае, који је пренео речи шефа обавештајне службе.

Јунг је рекао да је Ким Џонг Ун о томе "добио информације" и наредио да се ситуација у том смислу "регулише".

Чангови блиски сарадници нису одмах извршили наређење Ким Џонг Уна, а нешто касније уследила је смртна казна, додао је јужнокорејски посланик, који је присуствовао заједничком састанку шефа обавештајне службе и осталих чланова парламента.

Северна Кореја у Кину превасходно извози угаљ и гвоздену руду, од чега је током 2012. године профитирала 2,4 милијарде долара.

Чанг је погубљен 12. децембра, пошто га је специјални војни суд осудио на смрт због "неопростивих грехова", као што су фракционаштво, контрареволуција, корупција, али и раскалашан живот.

Био потпредседник Народне комисије за одбрану која се сматра најмоћнијим телом за доношење одлука у земљи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се