Читај ми!

Кијев, нови протести опозиције

На улицама Кијева око 100.000 проевропских демонстраната. Лидери опозиције намеравају да протесте претворе у грађански покрет. Виталиј Кличко позвао је окупљене да новогодишњу ноћ и наредне седмице проведу на Тргу независности.

Око 100.000 људи окупило се у центру Кијева тражећи оставку председника Виктора Јануковича и владе због одлуке да, у последњем тренутку, не потпишу Споразум о придрузивању са Европском унијом и окрену се Русији, преноси Танјуг.

Опозициони лидер Виталиј Кличко позвао је окупљене да новогодишњу ноћ и наредне седмице проведу на Тргу независности како би приморали председника да распише превремене председничке и парламентарне изборе, јавио је АП.

"Они мисле да ћемо се уморити, да ћемо отићи кућама. Нећемо се разићи јер схватамо да су нам потребне реформе, а једини начин за то јесте промена лидера", рекао је Кличко.

Остали опозициони лидери најавили су да намеравају да протесте, који улазе у други месец, претворе у грађански покрет који би обухватио целу земљу.

"Направићемо такав пакао, да ће властима горети под ногама", рекао је Олег Тјахнибок, шеф опозиционе националистичке партије "Свобода".

Демонстранти су и синоћ од Јануковича тражили да поднесе оставку због одлуке од 21. новембра да се оглуши о споразум са ЕУ и определи за ближе односе с Москвом.

Организатори су обећали да ће остати на централном тргу у Кијеву "онолико колико је потребно" да би добили оно што желе од председника. Међутим, Јанукович је до сада одбацивао њихове захтеве.

Недавно је Јанукович потписао уговор са руским председником Владимиром Путином којим ће Русија откупити 15 милијарди украјинских обвезница и смањити, за око трећину, цену руског гаса.

Од 24. новембра, када су почели протести, у Кијеву се свакодневно окупља на стотине људи.

Јануковичева одлука да не потпише споразум о придруживању са Европском унијом покренула је крајем новембра масовне протесте.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се