Ходорковски: Нисам признао кривицу

У молби за ослобађање нисам признао кривицу и нико ми није поставио услове, рекао је бивши нафтни магнат и критичар Кремља, Михаил Ходорковски. Не спремам се да се бавим политиком, и немам намеру да се борим да вратим "Јукос", додао је Ходорковски. Путина никада нисаме мрзео, додао је руски тајкун.

Бивши нафтни магнат и критичар Кремља, Михаил Ходорковски, који је указом председника Владимира Путина пуштен на слободу у петак, изјавио да у молби за ослобађање није признао кривицу и да му нико није поставио услове за ослобађање.

"Моји адвокати су ми пренели да може бити донета одлука о помиловању. И да се услов за помиловање - признавање кривице неће поставити. То је био кључни проблем, почев од времена Дмитрија Медведева", рекао је Ходорковски у интервјуу московском недељнику Њу тајмс у Берлину.

По његовим речима, уколико би написао да признаје кривицу "гомила људи" који су раније радили у "Јукосу", пала би у веома тешку ситуацију.

На питање да ли су му постављени услови, као што је да се не бави политиком, не финансира опозицију, да се о опозиционеру Алексеју Наваљном не изражава позитивно, Ходорковски је казао да их није било.

"Написао сам на свом папиру то што сам раније јавно говорио: не спремам се да се бавим политиком, и немам намеру да се борим да вратим Јукос", рекао је Ходорковски и додао да је молио да му се да могућност да изађе из земље, пошто му се мајка лечи у Берлину.

"Чињеница је да ми је требало да идем у Берлин. Схватао сам да у Берлин могу да одлетим једном, као сада, а ако се вратим (у Русију), други пут већ могу да ме не пусте да изађем из земље, јер формалних разлога за које би могли да се ухвате има колико хоћеш", додао је Ходорковски.

Он није потврдио да је емиграција, макар и привремена била услов за ослобађање.

"Не могу да кажем да је то био услов. То је олакшало, омогућило да се донесе одлука о помиловању. И када сада пишу да су долазили неки представници специјалних служби у затвор, ништа од тога није било", рекао је некада најбогатији Рус.

Навео је да је Писмо за Путина предао адвокату, а да га је адвокат предао Дитриху Геншеру.

Ходорковски је испричао како је напустио затвор у ноћи између четвртка и петка.

"Долетели смо у Санкт Петербург. Момци који су летели са мном рекли су ми 'ево вам пасош'. И дају ми пасош у руке. Треба се потписати. Ја потписујем пасош. Право у авиону. Затим су узели пасош, отишли да поставе печат о изласку из земље, вратили ми пасош. Ја сам седео у авиону и чекао", испричао је Ходорковски.

На питање да ли је знао да га шаљу из земље, рекао даму је пилот  рекао да је Геншер послао тај авион и да ћемо за два сата бити у Берлину. Све је било изрежирано. Да је неко хтео да снима филм о седамдесетим годинама, избацивање дисидента, боље не би могли да смисле", додао је Ходорковски.

Путина никада нисам мрзео

Михаил Ходорковски је на својој првој конференцији за новинаре по ослобођењу, данас у Берлину говорио о захвалности, плановима за будућност, Олимпијади у Сочију и руском председнику Владимиру Путину, при том, не помињући зле речи и мржњу, јављају немачки медији.

Ходорковски је новинарима на "Чекпоинт Чарлију" - некадашњем граничном прелазу између Источног и Западног Берлина, рекао да Путина никада није мрзео и, указујући на то да је тек пре 36 сати ослобођен, нагласио да он још не може говорити о будућности, да његови планови нису конкретни, поменуо супругу с којом се мора договарати и захвалио свима, који су му помогли.

Он је замолио светске политичаре да, када убудуће буду разговарали са шефом руске државе, "мисле на то да он (Ходорковски) није био последњи политички затвореник Русије".

Ходорковски сматра Путина "тешким" човеком и верује да ће Путин остати при својим изјавама и неће бити доживотни председник Русије.

Путин је, према речима Ходорковског, увек "играо оштру игру", посебно у његовом случају.

Ходорковски је рекао да је за време његовог боравка у затвору, његова породица била остављена на миру, да је и он сам зато прагматичан и да освету или мржњу никада није гајио.

Ходорковски је нагласио да нема планове да се врати у привреду.

Када је реч о учечћу или бојкоту Олимпијских игара у Сочију, Ходорковски је нагласио да је то празник милиона људи и празник спорта и да то не треба да буде нарушено.

Ходорковски је истакао да он још не зна колико дуго ће остати у Немачкој, где је добио визу на годину дана и да не жели да се врати у Русију, пошто нема гаранције да би, касније, како је рекао, могао да напусти ту земљу.

Ходорковски је, такође, рекао да свим срцем жели да бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко буде ослобођена затворске казне, коју служи због пресуде за злоупотребу службеног положаја.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се