Нова документа о шпијунирању НСА

Обелодањено још докумената који показују како је НСА први пут овлашћена да прати телефонске и интернет комуникације ради откривања терориста. Џорџ Буш први ауторизовао шпијунирање у октобру 2001, после напада 11. септембра, показују документа. Међутим, програм надзирања терориста обелодањен тек 2005.

Директор америчке Националне обавештајне агенције Џејмс Клапер обелоданио је још докумената који показују како је Национална безбедносна агенција (НСА) први пут овлашћена да почне прикупљање телефонске и интернет комуникације ради откривања терориста Ал Каиде.

Клапер је објаснио у саопштењу да је амерички председник Џорџ Буш први ауторизовао шпијунирање у октобру 2001. године, у оквиру програма надзирања терориста, непосредно после напада на САД 11. септембра 2001, пренела је агенција АП, додавши да је Буш програм обелоданио 2005. године.

Програм надзирања терориста, који је морао да буде продужаван наредбом председника на сваких 30 до 60 дана, замењен је законом о страном обавештајном надзирању, по коме суд даје дозволу прикупљању података тајним надзирањем.

Амерички председник Барак Обама у петак је изјавио да ће размотрити неке промене у програму надзирања телефонске комуникације Американаца који спроводи НСА.

Федерални суд је ове седмице пресудио да је програм прикупљања података НСА неуставан, а председнички саветнички панел преложио је 46 промена у операцијама НСА.

Те препоруке укључују и да НСА иде пред суд за сваку претрагу телефонске базе података и да ту базу података чува нека трећа страна - не влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво