Читај ми!

Годишњица терористичког напада у Шкотској

Обележено 25 година од трагедије у Локербију, када је терористички напад у том шкотском граду однео 270 живота. Њих 35 били су амерички студенати који су се са студија из Европе враћали кућама за божићне празнике. Породице жртава окупиле се данас на гробљу у Локербију. Церемоније и у САД.

У шкотском месту Локерби обележено је 25 година од терористичког напада на авион америчке компаније "Пан Ам" у којем је погинуло 270 људи.

Авион на линији Лондон-Њујорк експлодирао је 21. децембра 1988. године изнад Локербија. Тада је погинуло свих 259 људи у "боингу 747" и још 11 особа на земљи. Међу жртвама су углавном били амерички студенти који су кренули на божићни распуст.

На гробљу у Локербију данас су се окупиле породице жртава, којима је пошту одао и шкотски премијер Алекс Салмонд.

Британски премијер Дејвид Камерон је у саопштењу навео да породице жртава и њихова "храброст и отпорност" показују да тероризам никада неће победити.

Владе САД, Велике Британије и Либије су данас, уз изразе најдубљег саучешћа породицама жртава, затражиле "правду".

"Желимо да сви који су одговорни за овај бруталан чин тероризма буду доведени пред лице правде, да се схвати зашто је то учињено", наведено је у заједничком саопштењу влада САД, Британије и Либије.

"Обавезујемо се на пуну сарадњу у циљу откривања потпуних чињеница овог случаја", додаје се у саопштењу влада три земље.

У знак сећања на жртве орагнизују се церемоније и на Националном гробљу Арлингтон у Вирџинији и на универзитету Сиракјуз у држави Њујорк у САД.

Тај универзитет је у нападу изгубио 35 својих студената који су део студија завршавали у Европи.

За подметање бомбе касније је оптужен само бивши припадник либијске безбедносне службе Абдел Басет ел Меграхи, који је осуђен на доживотну казну затвора. Шкотске власти одлучиле су 2009. године да га пусте на слободу, пошто је утврђено да болује од рака. Три године касније преминуо је у Триполију.

Либија је 2003. године у писму Савету безбедности УН званично признала одговорност за терористички напад изнад Локербија.

То признање било је услов да се Либији укину санкције које је Савет безбедности увео након тог напада, а либијска влада потом је породицама жртава платила и милионску одштету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво