Читај ми!

Папа Фрања против оговарања

Рад ватиканских бирократа може да склизне у медиокритетство, пуко оговарање и препирке уколико забораве да је њихов професионални позив служба цркви, упозорио папа Фрања у божићном обраћању.

Папа Фрања упозорио је ватиканске бирократе да њихов рад може да склизне у медиокритетство, пуко оговарање и препирке уколико забораве да је њихов професионални позив служба цркви.

Он је то рекао у божићном обраћању Ватиканској курији, административном апарату Ватикана који формира централну владу католичке цркве од 1,2 милијарде верника.

Папа Фрања је захвалио кардиналима, бискупима и свештеницима на њиховом раду, посвећености и креативности, и мало се удаљивши од припремљеног говора, рекао је да "има светаца у Курији!".

Међутим, такође, је подсетио да ватикански званичници морају да у својим животима исказују професионалност и компетенцију, али, истовремено, и светост.

"Када недостаје професионализма, полако се тоне у медиокритетство. Акта постају пуна баналних и беживотних информација, неспособних да отворе ширу перспективу. Такође, када се заборави то да служба треба да буде усмерена ка појединачним црквама и њиховим бискупима, структура Курије претвара се у досадну, бирократску царинарницу, која стално врши инспекцију, испитује, кочећи тако Свети дух и раст Божјих људи", рекао је Фрања.

Он је, такође, поновио упозорење које је у неколико прилика изнео против оговарања.

Тајни, затворени свет Ватикана је јазбина оговарања, што је постало видно и у јавности прошле године када су процурела папина документа од батлера тадашњег папе Бенедикта Шеснаестог, подсећа агенција АП.

Папа је тражио од присутних ватиканских званичника да вежбају "савесно супротстављање оговарању".

"Будимо савесни противници (оговарања), и подсећам вас, није ово просто моралисање. Оговарање наноси штету људима, нашем раду и окружењу", поручио је папа Фрања.

Папа је, од када је преузео функцију, почео да заговара реформу прегломазног апарата католичке цркве, и да позива на повратак ранохришћанским вредностима сиромаштва, љубави и хуманости.

Он је прошле недеље извршио реконструкцију тела које именује све бискупе на свету. Сменио је конзервативног америчког кардинала Рејмонда Баркија, кључну фигуру у америчким културним ратовима због абортуса и геј бракова.

Такође, је сменио и председника италијанске бискупске конференције, кардинала Маура Пјаченцу, који је раније смењен и са места шефа ватиканске канцеларије задужене за свештенике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво