Читај ми!

Јанукович: Руска помоћ није супротна путу у ЕУ

Договор о руској финансијској подршци Кијеву је повољан и није у супротности са украјинским путем у ЕУ, оценио председник Украјине Виктор Јанукович. Поручио је да је недопустиво спољно мешање у украјинска унутрашња питања.

Украјински председник Виктор Јанукович изјавио је да договори које је недавно постигао са руским председником Путином у Москви нису у супротности са украјинским путем ка интеграцији у Европску унију, као и да је уговорена руска финансијска подршка Кијеву повољна.

Председник Украјине је нагласио да се потписани документи тичу искључиво економских односа, а не интеграција.

Јанукович је у интервјуу украјинским медијима, који је директно преносио Први национални ТВ канал Украјине, критиковао опозиционе лидере због њихових политичких амбиција и спровођења "револуционарних" акција, наглашавајући, истовремено, да је недопустиво спољно мешање у украјинска унутрашња питања.

"Категорички се противим да било ко долази код нас и учи нас како треба да живимо. Имамо довољно мудрости, политичке воље и одговорности пред будућом генерацијом", рекао је Јанукович, додајући да се "не треба понижавати трчањем за газдом који има интересе у Украјини".

Према његовим речима, разлози за економску кризу у земљи су висока цена гаса, кредити Међународног фонда 2008. и 2009. године и смањење робне размене са земљама стратешким партнерима, пре свега с Русијом, пренео је Укринформ.

Истовремено, Јанукович је рекао да је обнављање рада парламента знак да је почела да се превладава политичка криза и најавио да ће сутра, под руководством бившег председника Леонида Кравчука, бити одржан још један "округли сто" о решавању политичке кризе.

"Из ове политичке кризе треба сви да извучемо закључке - и власт, и опозиција и цивилно друштво", рекао је Јанукович.

Присталице опозиције и евроинтеграција протестују од 21. новембра на Тргу независности у Кијеву, због одлуке украјинске владе да обустави припреме за потписивање Споразума о придруживању и зони слободне трговине са ЕУ.

Опозиција до данас протестује, тражећи оставку владе и превремене изборе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво