Читај ми!

Новинар и даље врло опасна професија

И ова година завршава се црним билансом за новинаре, истиче се извештају Комитета за заштиту новинара са седиштем у Њујорку. Сирија је још увек најопаснија за новинаре, а 52 новинара убијено у обављању професије, наводи се у извештају.

Са сиријским сукобом и рекордним бројем новинара ухапшених у Турској 2013. година завршава се црним билансом за новинаре у свету, мада је забележено побољшање у односу на 2012. годину, наводи у свом извештају Комитет за заштиту новинара (ЦПЈ).

Током 2013. године 52 новинара убијено је у обављању своје професије, у односу на 73 колико их је настрадало прошле године, наводи ова невладина организација са седиштем у Њујорку.

Сирија где се води грађански рат је најопаснија земља за новинаре другу годину за редом. Према Комитету за заштиту новинара 21 новинар убијен је у Сирији у 2013. години.

Шест новинара убијено је у Египту, пет у Пакистану, четворо у Сомалији, три у Бразилу, три у Ираку и двоје у Малију и у Русији. По један новинар убијен је ове године у Турској, Бангладешу, Колумбији, на Филипинима, у Индији и у Либији.

Другу узастопну годину Турска је земља где је највећи број новинара притворен, а следе Иран и Кина. У те три земље налази се више од половине од 211 новинара пртиворено у свету током 2013. године, наводи ова невладина организација.

Број затворених новинара у свету ове године (211) пао је у односу на 2012. годину (232) али и даље је близу историјских рекорда, наводи се у извештају ЦПЈ-а.

"Хапшење новинара јасно је обележје једног нетолерантног и репресивног друштва", оценио је директор ЦПЈ-а Џоел Сајмон.

У Вијетнаму је број затворених новинара порастао са 14 током 2012. године на 18 ове године, где су на снази оштре репресивне мере против блогера, навела је ова организација.

"Забрињавајуће је да је број ухапшених новинара у Вијетнаму и Египту порастао. Али заиста је шокантно да је Турска земља у којој је у затвору највише новинара другу годину за редом", рекао је Сајмон.

У Сирији је ухпашено 15 новинара 2012. године а ове године 13, а око 30 их је отето у Сирији од почетка рата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво