Читај ми!

Споразум с Москвом (ни)је спречио банкрот

Влада и опозиција опречно о значају споразума Украјине са Русијом. Спас од банкрота, тврди премијер Микола Азаров, или почетак краја независности, како споразум види Јулија Тимошенко.

Премијер Украјине Микола Азаров рекао је да је историјски споразум постигнут јуче с Москвом омогућио да се Украјина спасе од "банкрота" који би се догодио да је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању Европској унији.

Азаров је упозорио да украјинске власти неће "ником дозволити" да дестабилизује ситуацију у земљи после потписивања економских споразума са Москвом.

Споразум о придруживању ЕУ "довео би до банкрота и друштвеноекономске пропасти" рекао је Азаров на почетку састанка владе.

"Јуче смо присуствовали историјском догађају", рекао је он осврћући се на посету украјинског преседника Виктора Јануковича Москви током које је Русија одобрила Украјини 15 милијарди долара и цену гаса смањила за трећину.

Азаров је рекао да је због претходног гасног аранжмана, који је закључила тадашња премијерка Јулија Тимошенко (сада у затвору), привреда земље крварила три и по године.

"Председник је окончао ову издају националних интереса за коју су одговорне исте политичке снаге које данас изазивају нестабилност у земљи", поручио је Азаров.

Азаров је рекао да данас више ништа не прети економској и финансијској стабилности Украјине и упозорио да власти ником неће дозволити да "дестабилизује ситуацију".

Рекао је и да би потписивањем споразума са ЕУ, Украјина морала да прихвати услове Међународног монетарног фонда као што су повећање цене гаса за појединце, девалвација националне валуте или замрзавање плата, а истовремено би морала да купује руски гас по високим ценама.

Истакао је да јуче потписани споразуми са Русијом отварају добру перспективу за украјинску привреду за више година.

Раније данас, вође украјинске опозиције питале су председника Виктора Јануковича шта је заузврат понудио, преноси Би-Би-Си.

Лидер украјинске опозиције и бивши шампион у боксу Виталиј Кличко рекао је демонстрантима у Кијеву да је Јанукович одустао од украјинских националних интереса и од украјинске независности.

"Председник Јанукович је искористио нашу земљу као залог. Према нашим изворима, он је прихватио план спасавања који је понудила Русија, ставивши у залог украјинска постројења, стратешку индустрију, тешку индустрију, ваздухопловну и енергетску производњу. Желимо да знамо шта је тачно ставио у залог и његове разлоге због којих је то урадио", навео је Кличко.

Кличко је позвао украјинског председника да одржи превремене изборе.

"Јанукович је у разговорима за округлим столом рекао да се не плаши превремених избора. Ако је то тачно, нека то докаже у поштеној борби", поручио је Кличко.

Иако су детаљи споразума са Русијом нејасни, према речима Олеха Тајњибоха, лидера десничарске опозиционе групе, Јанукович је Русији "заложио читаве секторе" украјинске економије.

Тимошенко: Прети крај независности Украјине

Бивша премијерка Јулија Тимошенко такође се огласила и изјавила да је споразум са Русијом почетак краја независности Украјине.

Тимошенкова, која служи казну затвора због злоупотребе функције, одговарала је на питања немачког недељника Стерн крајем прошле недеље, уочи посете украјинског председника Виктора Јануковича Москви.

"То може бити почетак краја независности Украјине. Са Русијом ћемо изгубити све што имамо", рекла је она у том интервјуу који је данас објављен на сајту њене странке Домовина.

"Јанукович се нада да ће му политички поклони Русије помоћи да сачува власт. Ако их прихвати, Украјина ће се поново наћи у мрежи Русије која ће захтевати потчињавање у замену за економску помоћ", оценила је Тимошенкова.

Бивша премијерка поново је позвала ЕУ да уведе санкције режиму украјинског председника. "Европа мора да изабере између европских тежњи украјинског народа и добростања корумпираног диктатора", рекла је Тимошенкова.

Истовремено, руски председник Владимир Путин рекао је да руска помоћ није везана ни за какве услове, као и да са Украјином није разговарано о Царинској унији са Белорусијом и Казахстаном.

САД су упозориле украјинску владу да споразум са Русијом неће задовољити демонстранте.

Лавров: На Кијев се и даље врши притисак

У међувремену, руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да се на Украјину и даље врши притисак да са ЕУ потпише Споразум о асоцијацији и придруживању и да јој се не дозвољава да сама изабере свој пут у складу са својим националним интересима, преносе руске агенције.

"Отворени покушаји да се на Владу Украјине изврши притисак изазивају изненађење, и ти покушаји се настављају без обзира на одлуке које су јуче у Москви донете", рекао је Лавров у говору пред Саветом Федерације, горњим домом руског парламента.

"Кијеву се упућују захтеви без права жалбе, да учини слободан избор у корист Европе", рекао је Лавров не прецизирајући на које државе заправо мисли.

Оптужујући друге државе да не дозвољавају Украјини да сама направи свој избор у складу са сопственим законима и интересима, Лавров је рекао да је позиција Русије "заснована на уважавању суверености избора украјинског народа.

Москва је пристала да знатно смањи цену гаса Украјини и да купи државне обвезнице те земље вредне 15 милијарди долара, рекао је у уторак руски председник Владимир Путин.

Путин је после разговора са украјинским председником Виктором Јануковичем рекао да ће руска државна гасна компанија "Гаспром" снизити Украјини цену гаса са досадашњих око 400 долара за 1.000 кубика на 268 долара.

Демонстранти у Украјини, који већ скоро месец дана кампују на главном кијевском Тргу независности, са пажњом су пратили јучерашње разговоре у Москви између украјинског председника Виктора Јануковича и руског лидера Владимира Путина.

Протести опозиције у Украјини избили су због одлуке Виктора Јануковича да не потпише Споразум о придруживању ЕУ, зарад чвршћих веза са Русијом.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се