Читај ми!

Еколози о заштити Арктика

Светски еколози разговарали у Москви о заштити Арктика, области угрожене глобалним отопљавањем и све већом експлоатацијом нафте и гаса. Обновљен споразум о заштити угрожених врста, који поред забране лова белих медведа, подразумева и посебне мере заштите еко система, као последица индустријализације.

На Међународном форуму у Москви светски еколози разговарали су о заштити Арктика, територије од посебног значаја угрожене глобалним отопљавањем, али и све већом експлоатацијом нафте и гаса.

У Москви су се окупили експерти за заштиту човекове средине из Русије, Норвешке, Гренланда, САД и Канаде како би обновили споразум о заштити угрожених врста на Арктику. Најновији споразум, за разлику од оног потписаног пре 40 година, поред забране лова белих медведа, подразумева посебне мере заштите еко система, као последица индустријализације.

"Због све веће експлоатације нафте и гаса и ширењем рибарства, животињски свет је знатно угрожен, а посебно поларни медведи који се морају сачувати од истребљења", рекао је директор Светске фондације за заштиту природе Џим Лип.

Бели медвед симбол је Зимске Олимпијаде у Сочију 2014. године, а руски председник Владимир Путин истакао је да ће Русија посебну пажњу усмерити на развој те територије, значајне због енергетских интереса али и националне безбедности.

"Арктик је будућност Русије, приоритет владе је развој тог подручја важног за просперитет земље", каже руски министар за заштиту животне околине Сергеј Донски.

Споразум међутим нису потписали представници Канаде, једине земље где је легализован лов на поларне медведе, ради спорта и трговине.

"Већина Канађана противи се закону који дозвољава лов на беле медведе, где је њихово и највеће станиште. Канада не може да буде толерантна на глобално отопљавање и угроженост животњске врсте којој прети истребљење", каже директорка Међународног центра за екологију САД Сара Улеман.

Арктик, пространство од око 26 милиона квадратних киломатара, обухвата најсеверније делове европског, азијског и америчког копна и мора. Подручје од великог међународног значаја угрожено је глобалним отопљавањем и захтева већи ангажман целокупне заједнице, порука је светских еколога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво