Читај ми!

Од Русије 15 милијарди за Украјину

Владимир Путин и Виктор Јанукович у Москви потписали споразум према којем ће Украјина добити приступ руским кредитима вредним 15 милијарди долара. Уз новац, Украјина је добила и 33 одсто попуста на руски гас. Виталиј Кличко рекао да је Јанукович издао националне интересе и одрекао се независности.

15.55 - Путин и Јанукович потписали споразум према којем ће Украјине од Русије добити кредите вредне 15 милијарди долара и 33 одсто попуста на гас, јавља Раша тудеј.

Русија је драматично снизила цену гаса за Украјинце и купила државне обвезнице вредне 15 милијарди долара, проистиче из споразума који су у Москви потписали председници Русије и Украјине, Владимир Путин и Виктор Јанукович.

Како је рекао Владимир Путин, руска државна компанија "Гаспром" снизиће цену гаса коју Украјина плаћа за руске испоруке, и то на 268 долара за 1.000 кубних метара гаса са актуелних 400 долара за исту количину гаса, преноси агенција АП.

Путин је, такође, нагласио да ће Русија инвестирати 15 милијарди долара у украјинске хартије од вредности.

Поред тога, званичници Русије и Украјине потписали су низ уговора о подстицању трговинске и индустријске сарадње између два бивша совјетска суседа.

Међу потписаним уговорима је и споразум о решавању спорова у међусобној трговини, споразум о заједничкој модификацији транспортног авиона из времена Совјетског Савеза, споразум о индустријској сарадњи и о изради планова за изградњу моста преко мореуза Керчки.

Украјински председник је рекао Путину да две земље морају да развијају своје стратешко партнерство.

"Данашњи састанак је, у извесној мери, стратешки. Не смемо да станемо и требало би да наставимо да развијамо наше стратешко партнерство", истакао је Јанукович.

Један од лидера украјинске опозиције Виталиј Кличко рекао је након потписивања споразума да је Јанукович издао националне интересе и одрекао се независности.

Кличко, бивши светски шампион у боксу, позвао је на превремене изборе и поручио Јануковичу да жели да се нађе са њим у рингу.

Док украјински председник борави у Москви, на Тргу независности у украјинској престоници и даље трају протести опозиције.

Демонстранти у Кијеву, међутим, страхују да ће Јанукович, заправо, извести земљу на пут ка будућем чланству у Царинској унији на чијем је челу Русија, а коју Путин настоји да изгради као противтежу 28-чланој Европској унији.

Други лидер опозиције Арсениј Јацењук упозорио је Јануковича на последице уласка Украјине у Царинску унију бивших совјетских република.

"За њега је то карта у једном правцу. Ако то уради, не сме се вратити из Москве", поручио је Јацењук.

Лидер националистичке опозиције Олег Тјагнибок рекао је раније да је његова странка "Свобода" сазнала да Путин планира да награди Јануковича за то што је одложио потписивање споразума са ЕУ, тиме што ће с њим потписати споразум о позајмици од 3,6 милијарди евра.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво