Јапан повећао војни буџет због Кине

Токио повукао потез усмерен против Пекинга - повећава војни буџет, како би купио опрему за одбрану острвских области. Јапан се спори са Кином око острва у Источном кинеском мору на која обе земље полажу право.

Јапан је повећао свој војни буџет за пет одсто у наредних пет година да би купио опрему за одбрану острвских области, што се сматра потезом усмереним против Кине с којом се Јапан спори око ненастањених острва.

Конзервативни премијер Шинзо Абе је одобрио војну потрошњу од 24.700 милијарди јена (175 милијарди евра) за период од 2014. до 2019. године, између осталог за куповину беспилотних летилица, авиона са вертикалним узлетањем, амфибија и подморница.

Токио се с Пекингом спори око острва у Источном кинеском мору на која обе земље полажу право.

Повећани буџет показује да је Јапан забринут због све јачих кинеских демонстрација територијалних права и њене растуће војне потрошње.

Нова опрема ће померити приоритет одбране Јапана ка острвима на западу и југу, док је до сада била углавном усмерена на заштиту свог севера и истока од Русије.

С новом опремом и новим приоритетима Јапан жели да добије динамичне здружене одбрамбене снаге способне да се супротставе инвазији из ваздуха, с мора и копна.

"Кина иде опасним путем који би могао да доведе до непредвидивих хитних ситуација", наводи се у новој стратегији.

Напетост између Јапана и Кине расте од прошле године због спора око суверенитета над ненастањеним архипелагом у Источном кинеском мору, који Токио назива Сенкаку, а Пекинг Диаоју.

Кина редовно шаље бродове до тих острва која су 200 километара североисточно од Тајвана и 400 километара од Окинаве, на југу Јапана.

У исту област плове и бродови јапанске обалске страже што повећава могућност настанка оружаног инцидента.

Кина је направила још један корак ка заоштравању односа и њено ратно ваздухопловство је 22. новембра прогласило "идентификациону зону ваздушне одбране" над делом Источног Кинеског мора, која обухвата и спорна острва под контролом Јапана.

Технички, Пекинг тражи од сваке стране летилице која прелеће ту зону да се идентификује.

Авиони Јапана, САД и Јужне Кореје су наставили да лете кроз ту зону, као и раније, игноришући захтев војне власти Кине да се идентификују, јер ту зону сматрају илегалном по међународним прописима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво