Читај ми!

Сноуден нуди помоћ Бразилу у замену за азил

Бивши амерички обавештајац Едвард Сноуден нуди помоћ Бразилу у истрази о америчком шпијунирању у замену за политички азил, објавио један од водећих бразилских листова. Сноуден одао признање Бразилу због критика на рачун америчког програма масовног електронског надзора.

Један од водећих бразилских листова објавио је "отворено писмо народу Бразила" одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена, који у замену за политички азил нуди помоћ Бразилу у истрази о америчком шпијунирању на територији те латиноамеричке земље.

У писму објављеном на сајту листа Фолха де С.Пауло, Сноуден каже да би могао легално да пружи помоћ само ако би добио азил, пренела је агенција АП.

Сноуден тренутно живи у Русији, која му је одобрила привремени азил од годину дана.

Сноуден у отвореном писму одаје признање влади Бразила због оштрих критика на рачун америчког програма масовног електронског шпијунирања широм света, укључујући прислушкивање мобилног телефона председнице Бразила Дилме Русеф.

Због америчког шпијунирања, председница Бразила је у октобру отказала посету Вашингтону и заједно је са Немачком извршила притисак у Уједињеним нацијама да се усвоји симболична резолуција о проширењу права на приватност свих људи.

Бразилски сенатори затражили су Сноуденову помоћ о шпијунирању Бразила који је спроводила америчка Национална безбедносна агенција .

"Изражавам спремност да помогнем тамо где треба и где је легално, али, на жалост, америчка влада напорно ради на ограничавању моје моћи да то учиним", наведено је у Сноуденовом писму.

"Све док ми земља не да стални политички азил, америчка влада ће наставити са онемогућавањем моје способности да говорим", истакао је Сноуден.

Британски лист Гардијан први је, у јуну, објавио вест о америчком програму шпијунирања на основу неких од хиљада докумената које је Сноуден дао америчком новинару настањеном у Бразилу Глену Гринвалду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се