Читај ми!

Мексико, блокада болнице због озрачених пацијената

Болница у граду Пачука у централном Мексику блокирана, јер се у њој наводно лече шесторица озрачених пацијената. Претпоставља се да су били изложени изузетно опасном кобалту-60 који се налазио у камиону украденом пре два дана недалеко од Мексико Ситија.

Мексичка полиција блокирала је приступ једној болници у граду Пачука у централном Мексику, у којој се наводно налазе шесторица људи који су претходно били изложени радијацији, објавили су локални медији.

Могуће је да су те особе биле изложене изузетно опасном радиоактивном материјалу који се налазио у камиону украденом пре два дана недалеко од Мексико Ситија, а садрзавао је синтетички радиоактивни изотоп кобалт-60, пренела је агенција АП.

Једна неименована званичница болнице, која је желела да остане анонимна јер није овлаштена да даје изјаве за медије, рекла је да само једна од шесторице особа има вртоглавицу и да повраћа, што су симптоми изложености радијацији.

Мексичка Комисија за атомску енергију је саопштила да кобалт има радиоактивну активност од 3.000 кирија, што значи да би "вероватно било смртоносно бити у близини те количине незаштићеног радиоактивног материјала у току само неколико минута па до сат времена".

Камион са радиоактивним материјалом, украден из складишта болнице за чување опасног отпада у близини Мексико Ситија, пронађен је исто вече. Лопови су извадили материјал из контејнера и били су изложени опасној количини радијације, изјавио је званичник Комисије за локалну телевизију, уз упозорење да би крадљивци могли умрети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво