Читај ми!

Кери: Израел и Палестина ближи миру

За све ове године Израел и Палестина нису били ближи миру као сада, изјавио државни секретар САД-а Џон Кери. Мир и просперитет нису могући без безбедности и Америка ће подржати споразум о финалном статусу само ако он гарантује безбедност за обе државе, поручио Кери.

Израелци и Палестинци нису били толико близу миру у последњих више година, изјавио је државни секретар САД Џон Кери на крају нове мировне мисије на Блиском Истоку.

"Верујем да смо ближи миру, просперитету и безбедности коју заслужују сви људи овог региона, како нисмо били већ годинама", рекао је Кери новинарима пре него што је отпутовао за Вашингтон.

Ово је Керијево осмо путовање на Блиски Исток од марта. Током посете разговарао је са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и палестинским председником Махмудом Абасом.

Амерички државни секретар позвао је Израелце и Палестинце да следе пример Нелсона Манделе, бившег јужноафричког председника, иконе борбе против неправде, и осудио "песимите који погрешно мисле да је мир у том региону немогућ".

"Јасно је да су председник Абас и премијер Нетанијаху одлучнији него икад да наставе путем мира и да истраже све могућности, јер две стране имају исти циљ - две нације за два народа који живе један уз другог у миру у просперитету", рекао је Кери.

Указао је да ни мир ни просперитет нису могући без безбедности и рекао да ће САД подржати споразум о финалном статусу само ако он доноси више безбедности како Израелцима тако и Палестинцима.

"Ангажовање САД да се очува безбедност Израела је чврсто као армирани бетон", рекао је Кери на крају посете која је била посвећена нуклеарној кризи у Ирану и тешким израелско- палестинским мировним преговорима.

Поручио је да је Израел данас сигурнији после потписивања споразума о иранском нуклеарном програму постигнутом прошлог месеца у Женеви између великих сила и Ирана.

Кери је поново покренуо блокиране израелско-палестинске мировне преговоре у јулу, и понавља да је у преговорима остварен напредак. Две стране су међутим уздржане.

У израелско-палестинским преговорима Израел тражи да будућа палестинска држава буде демилитаризована и да Израел може дугорочно да задржи војно присуство на граници са Јорданом.

Палестинци инсистирају на томе да се оконча окупација територије коју сматрају
својом, али дозвољавају да се на тој територији распореде неке међународне снаге, што је опција коју Израел одбија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво