Медведев и Путин, нема напетости?

Руски премијер Дмитриј Медведев негирао да постоји напетост у односима са председником Владимиром Путином. У годишњем интервјуу руским телевизијама Медведев критикује мешање Немачке у унутрашње послове Украјине и осуђује оне који подстичу "националистички талас" у Русији.

Премијер Русије Дмитриј Медведев негирао је да су његови односи са председником Владимиром Путином напети и није одбацио могућност да се поново кандидује за председника.

"Са Путином сам у коректним односима, никакве струне нема", нагласио је Медведев.

Медведев је раније критиковао законски предлог који даје право различитим правосудним органима и службама да подижу кривичне пријаве због неплаћања пореза, без учешћа Федералне пореске службе.

Путин је потом оштро реаговао, рекавши да они који излазе са иницијативама, претходно треба да то учине у Кремљу или у влади, а тек онда да изађу пред медије.

"Ако неко са нечим није сагласан, други пут ће отићи из владе, као бивши министар финансија Алексеј Кудрин", рекао је Путин.

На питање да ли планира да се поново кандидује за председника државе, Медведев је рекао да ће бити на челу владе све док "тиме може да се бави".

Медведев се "није одао" новинарима ни када су га питали да ли се за њега спрема положај председника уједињеног Врховног и Вишег арбитражног суда, већ је само рекао да је "рад у суду, такође, државни посао".  

Нагласио је да се њему свиђа оно што сада ради и да ће остати премијер док може и док председник то буде сматрао неопходним. 

Премијер је негирао да у Русији постоје политички затвореници.

"Можда ви сматрате да имамо политичке затворенике, али ја не сматрам да их имамо", рекао је он, додајући да су сви у затвору зато што су извршили нека кривична дела, без обзира на политичка гледишта.

Медведев о протестима у Украјини

У годишњем интервјуу руским телевизијама, Медведев се осврнуо и на протесте у Украјини.

Он је изјавио да не подржава учешће представника других земаља и тим протестима, јер то представља мешање у унутрашње послове Украјине.

Алудирајући на немачког министра иностарних послова Гвида Вестервелеа који је пружио подршку проевропским демонстрантима на Тргу независности у Кијеву, Медведев је рекао: "Размишљам о томе како би се, на пример, осећали наши немачки партнери ако би руски министар иностраних послова отишао на некакав скуп који се одржава у супротности с немачким прописима. Мислим да они то не би сматрали пријатељским кораком, исправним кораком."

Медведев је, такође, најоштрије осудио оне који подстичу "националистички талас" у Русији. 

"У условима наше земље - која је многонационална, многоконфесионална - то је убиство. Зато се та тема ни на који начин не сме провоцирати", рекао је премијер.

Он је рекао да само непоштен човек може говорити да Русија данас може без додатне радне снаге.

Признајући да величина Русији не оставља могућност да развија економију без ангажовања радника из иностранства, Медведев је нагласио да су имигранти дужни да се адаптирају руским обичајима, да знају руски језик и да не покушавају да намећу своје навике средини у коју су дошли.

Притом је нагласио да незапосленост неће расти уколико имигранти буду радили у гранама у којима Руси не желе да раде.  

Социјална сфера приоритет 

Медведев је рекао и да ће социјална сфера остати приоритет и да чак ни велики издаци на одбрану неће утицати на социјалне ставке буџета.

Премијер је признао да је најозбиљније питање социјалног блока пензиони систем и да у Русији неће бити никаквих измена по питању дела пензије за који се средства издвајају из буџета, и да се сада ради на изради праведнијег пензијског система. 

Сматра да су неопходне инвестиције у градњу, за манифестације као што су Олимпијске игре у Сочију, Самит у Владивостоку, фудбалски шампионат 2018. године.  

Успут је обећао да ће "тући по прстима" свакога ко покуша да се окористи из тог буџета.  

Интервју није прошао без питања о приватном животу, тако да су гледаоци могли, између осталог, да сазнају да се премијер не боји прислушкивања јер телефоном разговара само о кућним стварима.

Показао је новинарима руски "јотафон" (руску верзију "ајфона") који је недавно добио, и препоручио председнику САД Бараку Обами да ни он не треба да се боји мобилног телефона.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво