Читај ми!

Кери: Либијци, прекините круг насиља

Сједињене Америчке Државе су забринуте због погибија многих Либијаца у недавним сукобима у Триполију, рекао амерички државни секретар Џон Кери и позвао све стране да се суздрже од насиља.

Због сукоба у Либији у којима је погинуло најмање 43 особе, а на стотине је повређено, Сједињене Америчке Државе позивају на уздржаност.

"Озбиљно смо забринути због погибија многих Либијаца у недавним сукобима у Триполију. Осуђујемо употребу насиља у сваком облику и позивамо све стране на уздржаност и успостављање мира", навео је у саопштењу амерички државни секретар Џон Кери.

Кери је истакао да Либијци "нису ризиковали животе у револуцији 2011. да би се насиље наставило" и позвао их да "разбију круг насиља дијалогом и помирењем", пренела је агенција АФП.

У либијској престоници је у суботу избио сукоб, када су војска и провладине милиције покушале да поново преузму контролу над базом коју је заузела наоружана група.

Један од бораца на страни владиних трупа, рекао је да је један његов колега убијен у борби у источном делу Триполија, док је државна агенција ЛАНА објавила да је у сукобу рањено осам војника.

Војска и провладине милиције покушале су да поново преузму контролу над базом, коју су раније заузели нападачи из оближњег града Мисрате. Према речима команданта базе Мусбаха ел-Харне, нападачи из Мисрате касније су напустили тај комплекс и однели већину залиха оружја и муниције.

Сукоб је избио дан пошто су припадници милиције из Мисрате отворили ватру на демонстранте који су тражили да се та милиција повуче из свог седишта у Гаргуру, на југу Триполија, при чему је погинуло најмање 43, а рањено више од 400 људи.

Либија се суочава с нестабилношћу и повећаним насиљем у које су обично укључени бивши побуњеници, који су помогли свргавање диктатора Моамера Гадафија пре две године, али никада нису распустили своје милиције.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара