Читај ми!

Малтешко држављанство за 650.000 евра

Ко уложи у Малту 650.000 евра, добија њено држављанство, одлучиле су власти у Валети. ЕУ сматра да Малта има на то право, а малтешки премијер Џозеф Маскат каже да очекује у кратком року 30 милиона евра инвестиција. Опозиција се портиви, јер страхује да би Малта могла да се пореди с "пореским рајевима" у Карибима.

Европска комисија је данас саопштила да су чланице Европске уније искључиво надлежне за давање држављанства страним лицима и нагласила да је тиме суверена и одлука Малте да убудуће у своје, а тиме и држављанство Европске уније, упише свакога ко у послове на Малти уложи најмање 650.000 евра.

Један представник за штампу Европске комисије је потврдио да свака чланица ЕУ самостојно одлучује о страним инвестицијама и одобравању боравка и права на рад странцима, мада, како је речено, ту има неких законских нејасноћа.

Парламент у Валети је то одобрио и малтешки премијер Џозеф Маскат је изјавио да ће то на Малту привући "људе који веома вреде" и који могу уложити капитал у послове у тој земљи.

Премијер Маскат је оценио да би у кратком року већ 45 особа могло добити малтешко држављанство, уз улагање од око укупно 30 милиона евра, а што значи да би та лица добила трајни боравак и право на рад на Малти и целој Европској унији.

Малта је чланица Шенгенске зоне без унутрашњих граница у ЕУ, па ће ови инвеститори у Малту моћи да слободно путују без пасоша унутар седамнаест чланица Уније које чине ту зону.

Ерик Мејџор, директор компаније "Хенли енд Партнерс" која ће водити поступак око одобравања држављанства лицима која уложе у бизнис на Малти најмање 650.000 евра, рекао је да се очекује да би сваке године око 300 особа могло затражити држављанство уз улагање капитала у малтешку привреду. 

Малтешка опозициона Национална странка у Парламенту се успротивила давању држављанства страним улагачима, упозоривши да би Малта могла да се пореди с "пореским рајевима" у Карибима.

Влада је, међутим, предочила да ће при одобравању држављанства бити спровођена потпуна провера и да лица која су на било који начин повезана с криминалом неће никако моћи да добију држављанство. 

Да Малта није усамљена у оваквој политици одобравања држављанства странцима, говоре и примери Монака, где се држављанство може добити ако се купи, иначе веома скупа, некретнина - стан, кућа и слично.

Изузетак је једино Француска која не дозвољава француским држављанима да зарађују у Француској, а да порез, иначе далеко нижи, зато што имају боравак у Монте-Карлу, плаћају у Кнежевини Монако.

А, такође, слични закони су на снази и у Црној Гори, где, ако неки страни инвеститор уложи најмање пола милиона евра у црногорске развојне пројекте, стиче право да добије држављанство и пасош Црне Горе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара