Читај ми!

ЦИА купује податке од мобилног оператера

ЦИА плаћа 10 милиона долара годишње оператеру "АТ&Т" за податке о телефонским позивима, пише "Њујорк тајмс". Када ЦИА мобилном оператеру достави бројеве осумњичених за тероризам у иностранству, "АТ&Т" проверава да ли контактирали са неким у САД.

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) годишње плаћа више од десет милиона долара мобилном оператеру "АТ&Т" за податке о телефонским позивима, који се касније користе за истраге о тероризму у иностранству, пише Њујорк тајмс.

Како наводи њујоршки лист, позивајући се на неименоване владине званичнике, други по величини амерички провајдер сарађује са ЦИА-ом на бази добровољног уговора, а не по одлуци суда.

"АТ&Т" није ни потврдио, ни демантовао писање Њујорк тајмса, већ је само саопштио да су средства која даје влада "рутинска када се дају законити подаци".

Према споразуму, ЦИА доставља мобилном оператеру податке о бројевима мобилних телефона осумњичених за тероризам у иностранству, а "АТ&Т" потом проверава да ли су остваривани контакти са неким у Америци.

Према наводима Њујорк тајмса, "АТ&Т" у својим извештајима не открива идентитет Американаца који контактирају са осумњиченима и у папирима које доставља ЦИА-и прекрива податке о њима.

"Бринемо да сви подаци које имамо о нашим корисницима буду коришћени према законима који важе у САД. Као и све друге компаније за телекомуникације, наплаћујемо од владе новац за информације које од нас добију", кратко је саопштено из "АТ&Т".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво