Британија, суђење због убиства талибана

Тројици британских маринаца суди се због сумње да су убили заробљеног талибана у Авганистану. Убиство снимљено камером у кациги једног од војника. Видео остаје тајан, како га терористи не би искористили у пропагадне сврхе.

На британском војном суду суди се тројици маринаца оптужених да су убили заробљеног талибана у Авганистану 2011. године, чије је убиство снимљено камером уграђеном у кацигу једног од војника.

У првом таквом случају суђења британским војницима за злочин у Авганистану оптужена тројица поричу кривицу, преноси лондонски лист Гардиан.

Због опасности да би могли постати мете терориста, имена војника нису објављена, већ су означени као војници А, Б и Ц.

Сумња се да је војник А у септембру 2011. упуцао заробљеника у провинцији Хелманд, док се војници Б и Ц терете да су му помагали и охрабривали га.

Маринац А је признао да је пуцао у груди побуњеника који је већ био мртав, али да је то учинио због ратом изазваних фрустрација. Остала двојица кажу да га нису подстрекивали, већ да су само били спремни да прећуте шта се десило.

Инцидент је снимљен камером која је била уграђена у кацигу једног од војника.

Након опомене британске владе да ће објављивање видеа послужити терористима као вредно пропагадно средство, судија Џеф Блекет пристао је да видео остане тајан. Међутим, одобрено је објављивање звучних снимака убиства.

На видеу приказаном на суђењу виде се војници како налазе рањеног човека, који је био погођен тешким митраљезом из Апаче хеликоптера. Види се и како војници злостављају рањеника, вуку га кроз поље кукуруза и подсмевају му се.

Након тога, војник А наредио је својим колегама да рањеног талибана склоне из видокруга британске посматрачнице. Чује се, такође, и понуда једног од војника да заробљенику пуца у главу.

Снимак приказује и британског војника како из непосредне близине пуца у прса заробљеника, након чега је остатку своје патроле рекао да је прекршио Женевску конвенцију.

"Престани је*ено да кукаш, пи*ко...Је*ено ђубре...Је*е нам се за тебе", чују се повици маринаца.

Тужилаштво тврди да ових пет снимака показује да су војници чекали да их хеликоптер који је ранио талибана прелети, како би га они убили. Оно што се чује је и договор, ако неко други чује хитац, да кажу да се радило о хицу упозорења.

Снимак разговора војника током убиства обилује простаклуком и показује да нису имали нимало милости нити жаљења, преноси лондонски лист.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво