Без договора о мировној конференцији

Дипломате у Женеви нису успеле да се договоре о датуму одржавања мировне конференције за Сирију. Међутим, то не значи да су све наде за одржавање мировне конференције за Сирију нестале, каже главни изасланик Уједињених нација за Сирију, Лахдар Брахими.

Упркос интензивним разговорима, дипломате у Женеви нису успеле да се договоре о датуму повратка зараћених страна у Сирији за преговарачки сто, изјавио је главни изасланик УН за Сирију Лaхдар Брахими.

Брахими је, међутим, новинарима рекао да то не значи да су све наде у одржавање мировне конференције за Сирију нестале.

"И даље се трудимо како бисмо видели да ли можемо да одржимо ту конференцију до краја године", рекао је Брахими.

Учесници преговора о Сирији у згради УН у Женеви у више наврата нашли су се у ћорсокаку, због размимоилажења великих сила око наредних дипломатских корака у решавању сиријског конфликта и о томе како би требало да изгледа будућа власт у тој земљи.

Влада председника Сирије Башара ел Асада у више наврата је сигнализирала да није спремна да преговара о предаји власти, а њен главни савезник Русија инсистира да у разговорима о Сирији мора да учествује и Иран, који такође подржава Асада.

Ибрахими и помоћник генералног секретара УН за политичка питања Џеф Фелтман сатали су се у Женеви са вишим руским званичницима, како би до краја године под покровитељством УН могла да буде сазвана мировна конференција која би за исти сто довела представнике Асадовог режима и опозиције.

Други данашњи састанак у Женеви укључио је потом и представнике три сталне чланице Савета безбедности УН - Британије, Француске и Кине, а касно поподне у разговоре су укључени и представници четири суседа Сирије - Турске, Либана, Јордана и Ирака.

Дипломате настоје да оживе преговоре у којима је прошле године у Женеви договорен оквирни план за политичку транзицију у Сирији.

Министар информисања Сирије изјавио је, међутим, да делегација те земље није спремна да преговара о предаји власти.

Представници сиријских опозиционих група у егзију, које подржавају земље запада, истовремено као услов за било какве преговоре траже да Асад буде искључен из било каквог учешћа у будућој власти.

Сиријска опозиција противи се и учешћу Ирана у било каквим мировним преговорима.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров данас је одбацио као провокацију писмо лидера Сиријска националне коалиције Ахмада ел Џарбе, који је поручио да његова коалиција неће преговарати ако на конференцији учествује и Иран.

Лавров је оценио да било каква мировна конференција мора бити одржана без предуслова.

УН су, у међувремену, објавиле да хуманитарну помоћ сада треба 40 одсто становника Сирије.

Портпарол Канцеларије УН за координацију хуманитарних питања Јенс Лерке, рекао је да као последица ратних сукоба девет милиона Сиријаца треба хуманитарну помоћ, укључујући и 6,5 милиона интерно расељених људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара