Читај ми!

Шпијунирање савезника, расте бес у Берлину

Британски амбасадор позван на разговор у министарство спољних послова у Берлину због индиција да је Лондон шпијунирао Немачку из своје амбасаде. Амбасадор је обавештен да би свако шпијунирање из зграде дипломатског представништва било кршење међународног права, саопштило министарство.

Немачко министарство спољних послова је, према инструкцијама шефа дипломатије Гвида Вестервелеа, позвало британског амбасадора у Берлину на разговор због индиција да су и Британци шпијунирали Немце из своје амбасаде, сазнаје Шпигл.

Британски амбасадор Сајмон Мекдоналд је обавештен да би свако шпијунирање из зграде дипломатског представништва било кршење међународног права, саопштио је портпарол министарства, преноси Франкфуртер алемајне цајтунг.

Портпарол британске амбасаде само је рекао да је разговор одржан данас поподне у министарству и да је завршен.

Овим је немачко Министарство спољних послова реаговало на писање британског листа Индипендент да је Британија шпијунирала Немачку тајном опремом за прислушкивање, постављеном на крову амбасаде у Берлину.

Верује се да је та високотехнолошка опрема уклоњена прошле недеље.

Документи које је објавио одбегли амерички обавештајац Едвард Сноуден указују да је Британски центар за електронско прислушкивање "GCFQ" сарађивао са америчким агенцијама и другим партнерима у електронској шпијунској мрежи по амбасадама широм света, наводи британски лист.

Индипендент је објавио фотографије направљене из ваздуха, на којима се виде велике беле кутије, за које наводи да служе за пресретање података, на крововима амбасада Британије и САД, које се налазе у истом блоку у близини Бранденбуршке капије у центру Берлина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара