НСА шпијунира Гугл и Јаху

Позивајући се на документе добијене од Едварда Сноудена, америчка штампа преноси да је НСА упала у базе података Гугла и Јахуа. Само у последњих 30 дана тако прикупљено чак 180 милиона нових података. НСА тврди да свака влада шпијунира владе других држава.

Америчка Национална агенција за безбедност (НСА) упала је у главне комуникационе везе које повезују центре са подацима Јахуа и Гугла широм света, пренео је Вашингтон пост, позивајући се на документе добијене од бившег сарадника НСА Едварда Сноудена.

Према тајном документу од 9. јануара 2013, НСА шаље милионе података сваки дан из унутрашњих мрежа Јахуа и Гугла у складишта података у седишту агенције у Форт Миду, у држави Мериленд, пише вашингтонски лист на свом вебсајту.

У последњих 30 дана, сакупљачи на терену прерадили су и послали у базу више од 180 милиона нових података, навео је лист.

Гугл је изразио жестоко негодовање после најновијих открића и покренуо правна питања, укључујући и то да ли је Агенција прекршила савезне законе о прислушкивању.

Нови детаљи о приступу НСА подацима Јахуа и Гугла широм света стигли су у време када амерички Конгрес преиспитује владину праксу сакупљања података и овлашћења после жестоке реакције европских влада на открића да је НСА прикупљала податке о милионима телефонских и интернет конуникација у њиховим земљама, укључујући и њихове лидере.

Подаци које је НСА тако добила затим су прегледани кроз програм НСА назван "Muscular" којим се управља заједно с британским панданом НСА, наводи се у документу. 

Детаљи о програму прислушкивања САД почели су да излазе од кад је Сноуден дао документе које је узео од НСА листовима Вашингтон пост и Гардијан у јуну.

Сноуден је добио привремени азил у Русији, а у САД га траже да одговара због недозвољеног откривања података.

(Не)овлашћен приступ серверима 

Директор НСА генерал Кит Александер рекао је да агенција није имала приступ компјутерима Јахуа и Гугла.

Александер је рекао за Блумберг ТВ: "Немамо овлашћење да улазимо у сервере неке америчке компаније и узимамо податке". Новинари, међутим, оцењују да то није директан деманти најновијих навода.

Портпарол Јахуа је рекао да та компанија увела строге контроле да заштити безбедност својих центара података и да није одобрила приступ тим центрима било НСА, ни било којој другој владиној агенцији.

НСА већ има приступ налозима корисника Гугла, Јахуа и других интернет компанија кроз програм који је одобрио суд, а зове се "Призма".

Према том одобреном програму, НСА може да упадне у податке тих компанија и узме имејлове, слике и друге податке. Амерички званичници рекли су да је тај програм уско усредсређен на стране циљеве, а технолошке компаније кажу да дају информације само када добију судски налог за то.

Вашингтон пост је навео да НСА упада у центре с подацима широм света. НСА има много слободније прописе о томе шта сме да прикупља ван САД.

Директор Гугла за правне послове Дејвид Драмонд рекао је да је компанија дуго била забринута због могућности оваквог шпијунирања.

"Ми не дајемо владама, укључујући америчку Владу, приступ нашим системима. Огорчени смо на то колико је Влада спремна далеко да иде да покупи податке са наших приватних мрежа и то указује на потребу за хитну реформу", рекао је Драмонд.

Свако шпијунира свакога

Шеф НСА Кит Александер уверен је да америчке и европске обавештајне службе треба да раде заједно и да спор око шпијунирања оставе иза себе. Он је, међутим, напоменуо да све владе, а не само америчка, шпијунирају стране лидере.

Говорећи на конференцији о сајбер безбедности у Вашингтону, Александер је одбио да потврди или демантује извештаје медија да је НСА шпијунирала мобилни телефон немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Све је већи број оних који су наводно били мета америчког шпијунирања.

Уједињене нације затражиле су објашњење од Беле куће због извештаја да су Американци продрли у њихов шифровани систем комуникације и да су прислушкивали поверљиве разговоре генералног секретара Бан Кимуна.

"Америчка влада је гарантовала да не пресреће и да неће пресретати тајне комуникације Уједињених нација", каже Мартин Несирски, портпарол Уједињених нација.

Медији се утркују да објаве нове детаље, званичници да их демантују. Национална обавештајна агенција демантовала је писања медија да је прислушкивала Ватикан, док је Русија одбацила као неистините извештаје италијанских медија да је, уз помоћ поклона - плишаних меда, роковника и УСБ стикова - шпијунирала стотине страних делегата на самиту Г 20 у Санкт Петербургу. Шеф руске дипломатије није изненађен због скандала са прислушкивањем.

"Сигуран сам да су у великој мери сви знали све, или су бар нагађали. Подигнута је бука јер се јавно говори о томе, а није уобичајено да се о тим стварима тако говори", каже Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се