Читај ми!

Спор због тајних затвора ЦИА у Пољској

Пољска влада затражила је од Европског суда за људска права да саслушање о тајним затворима ЦИА на њеној територији буде затворено за јавност. Организације за људска права оштрко критикују захтев.

Влада Пољске поднела је захтев Европском суду за људска права да саслушање о тајним затворима ЦИА на територији Пољске буде затворено за јавност.

Пољске организације за заштиту људских права критиковале су тај захтев оптуживши државу да покушава да заташка своје учесће у програму ЦИА.

Европски суд за људска права са седиштем у Стразбуру заказао је јавно саслушање за 3. децембар када би требало да се чују аргументи у случајевима двојице Саудијаца који тврде да су држани у тајном затвору ЦИА у Пољској.

"О захтеву Пољске суд ће се ускоро изјаснити", рекла је портпаролка суда Ројтерсу.

Саудијски држављанин Абд Ел Рахим Ел Насири тужио је Пољску, јер су га, како тврди, амерички агенти, пошто су га ухапсили у Пакистану 2002. године, мучили у тајном затвору у бази Кјејкути у области Мазурских језера.

Суд ће размотрити и тужбу још једног Саудијца Абу Зубајдаха који тврди да је пре десет година незаконито држан у затвору ЦИА, у кампу за обуку обавештајаца у једној пољској шуми. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се