НСА негира прислушкивање

Нисмо прислушкивали европске грађане, рекао у Конгресу САД директор НСА Кит Александер. Под заклетвом рекао да су ти подаци добијани од "европских партнера".

Директор америчке Националне агенције за безбедност (НСА) Кит Александер негирао је пред Конгресом САД да је НСА прислушкивала телефонске разговоре у Европи.

"Да будем јасан: ми нисмо сакупљали информације о евопским грађанима", рекао је он јуче под заклетвом пред Одбором за обавештајна питања Представничког дома и додао да је НСА те податке добијала од својих "европских партнера".

Француски и шпански листови Монд и Ел Мундо су почетком недеље објавили, позивајући се на податке одбеглог службеника НСА Едварда Сноудена који се склонио у Русији, да је НСА у периоду од месец дана прислушкивала 70 милиона телефонских разговора у Француској и 60 милиона у Шпанији.

Италијански лист Еспресо је објавио да су америчке и британске службе прислушкивале и италијанске грађане. 

Кит Александер је нагласио да су сви подаци до којих је НСА дошла добијени од европских тајних служби, као и да су се они тицали искључивао грађана земаља у којима је НАТО интервенисао.

Он је потврдио да су НСА и европске тајне службе међусобно размењивале податке до којих су долазиле.

Пред Конгресом је говорио и директор америчке Националне обавештајне службе Џејмс Клапер и осудио "бујицу" тврдњи које се базирају на предрасудама, а тичу се рада тајних служби.

Један званичник Беле куће јуче је рекао да влада председника Барака Обаме размишља да прогласи илегалним прислушкивање телефонских разговора шефова држава пријатељских земаља, али да та одлука још није донета.

Недавно је објављено да је НСА прислушкивала телефонске разговоре немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Немац Елмар Брок, председник Комисије за спољне послове Европског парламента је после састанка с члановима Конгреса САД у Вашингтону рекао у понедељак да је поверење Европљана према америчким савезницима "нарушено" открићима о шпијунирању НСА.

Он је изразио жаљење зато што Вашингтон није саопштио пуну истину прошлог лета, када су их Европљани питали о активностима НСА, пошто су о томе већ тада добили информације од Сноудена.

Вол стрит џурнал: Европски лидери у тешкој позицији

Откриће да телефонске разговоре у Европи није пратила америчка Национална обавештајна служба (НСА), већ европске службе које су то достављале НСА, ставило је у тежак положај европске лидере који су оштро протестовали због прислушкивања, пише данас Вол стрит џурнал.

"Откриће указује на већи ниво европске умешаности у глобално шпијунирање, повремено у сарадњи с НСА. Откиће такође ставља европске лидере, који су гласно изразили незадовољство после извештаја о шпијунирању НСА, у тежак положај, показујући да су њихове службе помагале Американцима", наводи лист.

Белешке о телефонским разговорима које су прикупили Европљани у ратним зонама и другим областима изван њихових граница, делили су с НСА у оквиру настојања да се заштите америчке и савезничке трупе и цивила, рекли су амерички званичници.

Волс стрит џурнал наводи да су подаци између европских служби и НСА размењивани према споразумима о обавештајној сарадњи, а да су САД ћутале о улози европских партнера у прикупљању података како би заштитиле односе с европским земљама Европски лидери, међутим и даље изражавају незадовољство због навода да су САД шпијунирале десетине светских лидера, између осталих и блиских савезника у Европи.

Шпијунирање високих званичника, међу којима је и немачка канцеларка Ангела Меркел, део је различитог програма од прикупљања података о телефонским разговорима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се