Читај ми!

Чешка, победа социјалдемократа

Највише гласова на ванредним парламентарним изборима у Чешкој освојила је социјалдемократска странка. На другом месту је популистичка партија АНО, милијардера Андреја Бабиша, а на трећем Комунистичка странка.

На ванредним парламентарним изборима највише гласова је освојила Чешка социјалдемократска странка, а представници седам странака ући ће у парламент, коначни су незванични резултати избора, које је објавио Уред за статистику.

Изборна победа социјалдемократа и 50 посланика које ће имати у новом сазиву доњег дома од 200 чланова знатно је мање убедљива од очекиване, и странку и њеног лидера Бохуслава Соботку чекају врло компликовани и дуги преговори о састављању нове владе.

Прави победник избора је према оценама аналитичара Акција незадовољних грађана (АНО), коју је пре две године основао најбогатији Словак, чешки држављанин, милијардер Андреј Бабиш.  АНО је освојила 18,65 одсто гласова и 47 посланика а трећа по освојеним гласовима је Комунистичка странка Чешке и Моравске са 14,91 одсто освојених гласова што јој даје 33 посланика.

Десница која је владала Чешком последњих седам година одлази у опозицију. ТОП09 бившег шефа дипломатије Карела Шварценберга освојила је 11,99 одсто гласова и имаће 26 посланика а Грађанска демократска странка, до ових избора водећа снага деснице, спала је на 7,72 одсто гласова и 16 посланика.

Обе странке деснице најавиле су да ни у ком случају неће учествовати као евентуални коалициони партнер у влади, чак ни ако социјалдемократе не би успеле да је саставе и повукле би се такође у опозицију.

У Посланичком дому својих 14 посланика, на основу 6,88 одсто освојених гласова, имаће још једна нова странка, "Зора", бизнисмена у туризму Томио Окамуре који је у кампањи привукао бираче подложне популистичким паролама, међу осталима против ромске мањине.

Седма странка која је успела да пређе праг од пет одсто гласова неопходних за пролаз у парламент су демохршћани, Хришћанска демократска унија - Чешка народна странка која је освојила 6,78 одсто гласова и имаће 14 посланика након три године које је провела ван парламента.

Одзив бирача на овим ванредним парламентарним изборима био је најмањи у последњих 11 година и свој глас неком од скоро 6.000 кандидата 23 странке које су поставиле листе дало је 59,48 одсто бирача.

Дефинитивни званични резултати и имена посланика новог сазива парламента биће објављени у среду.

Председник Милош Земан најавио је да ће разговоре о влади са лидером победничке странке почети тек након конститутивне седнице Посланичког дома 26. новембра.

До тада лидер социјалдемократа Соботка жели да обави преговоре о евентуалној коалицији са свима осим са ТОП09 и ОДС а нада се да ће Чешка ипак добити владу до Божића.

На дводневним изборима у Чешкој су 24 партије представиле скоро 6.000 кандидата за 200 места у доњем дому парламента.

Избори су одржани након вишемесечног политичког метежа, који је почео корупционашким скандалом због ког је влада десног центра премијера Петра Нечаса у јуну морала да поднесе оставку, а затим у августу прелазној влади изгласано неповерење.

Чеси су већ показали да су наклоњени левој струји када су у јануару изабрали бившег комунисту Милоша Земана за председника, након 10 година под влашћу десничара и евроскептика Вацлава Клауса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво