Читај ми!

Немачка пацка Вашингтону

Након сазнања да је Америка прислушкивала мобилни телефон Ангеле Меркел, Гвидо Вестервеле позвао на разговор амбасадора САД у Берлину Џона Емерсона.

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле је, после сазнања да су Американци прислушкивали мобилни телефон чак и канцеларке Ангеле Меркел, позвао на разговор амбасадора САД у Берлину Џона Емерсона, што је, како оцењују аналитичари, у немачко-америчким односима необичан чин.

"Вестервеле ће се лично срести са амбасадором", преноси немачки политички недељник Шпигл сазнања из Министарства спољних послова, а аналитичари кажу да то показује са колико озбиљности немачка влада схвата цео случај прислушкивања.

Немачке политичке партије су поводом сазнања да су Американци прислушкивали телефон Меркелове, реаговале критички, биле су бесне и узнемирене, захтевајући од својих трансатлантских партнера свеобухватно објашњење целог случаја, који, како се оцењује, прети да изазове дипломатску кризу у билатералним односима.

"Ако се потврди да је то што смо чули тачно, онда би то било заиста лоше", рекао је министар војни, Томас де Мезијер, о коме се говори као једном од министара и у будућем сазиву немачке владе.

"Американци јесу и остају наши најбољи пријатељи, али тако не иде", нагласио је Де Мезијер телевизији АРД и додао да је он, лично, полазио од тога да се његов мобилни телефон прислушкује, али да није рачунао на Американце.

Немачка влада је добила информације да су америчке обавештајне службе прислушкивале мобилни телефон Меркелове, саопштио је јуче њен портпарол Штефан Зајберт.

"Канцеларка је телефонирала председнику САД Бараку Обами и јасно му ставила до знања да се недвосмислено противи таквој пракси, и да, уколико би се потврдило да је то тачно, то би било потпуно неприхватљиво", наводи се у Зајбертовом саопштењу.

У међувремену, Обама је пружио Меркеловој уверавања да САД не надзиру њене комуникације, али Бела кућа није негирала извештаје да су америчке обавештајне службе у прошлости прислушкивале њен мобилни телефон, јавио је АФП.

"Председник је дао уверавања канцеларки да је САД не прислушкују и да то ни убудуће неће чинити", рекао је портпарол Беле куће Џеј Карни.

Бразилска председница Дилма Русеф критиковала је Сједињене Америчке Државе због шпијунирања Ангеле Меркел и заложила се за "јасна правила" којима се регулише функсионисање интернета и спречавања злоупотреба.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво