Читај ми!

Дан жалости у Италији

Због настрадалих имиграната у бродолому надомак италијанског острва Лампедузе, у Италији је проглашен Дан жалости. Заставе су широм Италије спуштене на пола копља, а у школама је одржан минут ћутања за жртве.

У Италији је данас Дан жалости због настрадалих имиграната у бродолому надомак италијанског острва Лампедузе, у којем се, како се претпоставља, удавило више од 300 имиграната из Африке.

Заставе су широм Италије спуштене на пола копља, а у школама је одржан минут ћутања за жртве.

Спасилачке службе Лампедузе су саопштиле да је пронађено 111 тела и из воде извучено 155 преживелих. У броду дугом 20 метара је било укрцано између 450 и 500 људи. Рониоци су видели да има још много, можда око 200, заробљених жртава у трупу брода, који лежи на око 40 метара испод површине воде, пренела је агенција Ројтерс.

Италијанска обалска стража, рибарски бродови и хеликоптери наставили су да трагају за преживелима.

Брод од 20 метара, претпоставља се да је превозио око 500 људи из Африке, претежно из Сомалије и житеља Еритреје до италијанског острва Лампедуза, где се налази велики прихватни центар за имигранте.

Мотор на броду је отказао пошто су испловили из либијске луке Мисрата и у брод је почела да продире вода, па су путници, пошто нису имали никакво друго решење да позову у помоћ, запалили мању ватру како би дали знак другим бродовима, али гас се помешао са водом, па се ватра проширила и путници су у паници прешли на једну страну брода због чега се брод преврнуо.

Папа Фрања, који је Лампедузу посетио у јулу, изразио је жаљење због ове несреће, коју је италијански премијер Енрико Лета у поруци на друштвеној мрежи Твитер назвао "огромном трагедијом".

Један осумњичени Тунишанин, члан посаде, је приведен, а тужилаштво истражује несрећу.

Лампедуза је кључна тачка за илегалце који траже азил у ЕУ, од којих многи беже из осиромашених земаља и земаља у којима има оружаних сукоба у Африци, региону Блиског истока и југоистока Азије.

Ове године је у Италију стигло око 25.000 имиграната, више од три пут него ли целе претходне године. То је, ипак, само упола мање од броја из 2011. године када је "арапско пролеће" било на врхунцу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара